Boş vermek ifadesi hem günlük konuşmalarda hem de çeşitli metinlerde sıklıkla rastlanan kalıplaşmış sözlerdendir. Bu kalıplaşmış ifadenin yazılı dilde bitişik mi ayrı mı kullanıldığı ise genellikle karıştırılır. TDK tarafından sunulan güncel bilgiler incelenip derlendiği zaman boş vermek ifadesinin doğru yazılışının nasıl olması gerektiği anlaşılır kılınabilir. Bununla birlikte bir sıfat ve bir fiil sözcüğünden oluşan bu ifadenin doğru yazılışının hangi kurala bağlı olarak belirlendiğinin açıklanmasında fayda vardır. Yine boş vermek ifadesinin cümle içerisinde kullanıldığı örneklerin incelenmesi ile ilgili kelimenin doğru yazılışı pekiştirilebilir.
Türkçede birleşik yapıda olan pek çok sözcük mevcut iken bunlar isim, fiil veya sıfat gibi görevlerde kullanılabilir. Boş vermek sözcüğü de görüldüğü üzere iki ayrı sözcüğün bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Ancak söz edilen kalıplaşmış sözün iki ayrı ögeden oluşması bu ifadenin nasıl yazıldığının merak edilmesine yol açar. Öyle ki günlük yaşamda sıkça kullanılan bu ifadenin genellikle boşvermek şeklinde yanlış olarak yazıldığına denk gelmek mümkündür. Bu da “Boş vermek mi boşvermek mi?” sorusuna TDK tarafından sunulan güncel bilgiler eşliğinde yanıt verilmesi gerektiğini gösterir.
Boş kelimesi Türkçede hem sıfat hem de isim gibi görevlerde kullanılabilen ifadeler arasındadır. Vermek ise bazı ögelerle birleştiğinde yardımcı fiile dönüşen, tek başına kullanıldığında ise basit fiil olan ifadelerdendir. TDK güncel sözlüğü incelendiğinde ise bu iki ayrı sözcüğün bir araya getirilmesiyle oluşan boş vermek ifadesinin ayrı olarak yazılması gerektiği görülür. Yani TDK tarafından doğru olduğu belirtilen boş vermek yazımı ile söz edilen ifadenin yaygın olarak rastlanan hatalı kullanımı şu şekildedir:
Bir sıfat ve bir fiil sözcüğünün bir araya getirilmesi ile oluşturulan boş vermek kelimesi günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılır. Buna ek olarak yazılı dilde de yaygın olarak yer bulan boş vermek ifadesi genellikle bitişik olarak yazılır. Ancak bu ifadenin boş ile vermek kelimeleri arasında boşluk bırakılmadan yazılması TDK’ye göre doğru değildir.
TDK tarafından açıklanan güncel bilgilere göre boş vermek doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır. Bir birleşik fiil gibi kullanılan boş vermek ifadesi oluşturulurken boş sıfatı ile vermek fiilinin arasına herhangi bir harf eklenmemiştir. Bu da boş vermek ifadesinin ayrı olarak yazılması gerektiğinin hatırlanmasını kolaylaştıran bilgilerdendir. TDK tarafından ciddiye almamak, önemsememek şeklinde tanımlanan boş vermek ifadesinin cümle içerisindeki kullanımı ise aşağıdaki gibi örneklendirilebilir: