Türk Kalp Vakfı'nın Şişli'deki merkezinde gerçekleşen konferansta konuşmacı olarak Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner'in yanı sıra Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, B-Fit Sağlık ve Spor Merkezi Kurucu ortağı Bedriye Hülya katıldı. Konferansta sağlıklı kalbe sahip olmanın yolları, sağlıklı bir kalple yaşama üzerine bilgiler ve tavsiyeler, kadınlara özgü risk faktörleri ve kadın kalp ve damar sağlığıyla ilgili sorulara yanıt arandı.
Türk Kalp Vakfı Başkanı Çetin Yıldırımakın, "Bütün organlarımız ne kadar sağlıklı olursa olsun, eğer kalbiniz sağlıklı değilse hiçbir anlamı yoktur. Kalp ağır işçidir. Kalp durduğu anda yaşam da biter. 33 senedir kalp ve damar hastalıklarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Türkiye kalp ve damar hastalıklarında maalesef birinci. Dünyada en çok ölüm kalp ve damar hastalıklarından oluyor. Şu anda sade kalp ve dama hastalıklarından ölenler 17.5 milyon, trafik kazalarından ölüm 1.5 milyon" dedi.
Türk insanının spor yapma alışkanlığına sahip olmadığını söyleyen Yıldırımakın, "Türk insanı maalesef hastalandığı zaman doktora müracaat ediyor. Sağlık kontrolünden geçme alışkanlığımız yok. Kadınlarda obezite oranı arttı. Kalp ve damar hastalıkları genlerle alakalı. Akraba evliliği de bu hastalıklara neden oluyor. Dünya Kalp Federasyonu'nun geçen sene yaptığı araştırma çok ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Dünyada erkeklerin kalp ve damar hastalıklarında çok daha fazla riskleri var olarak bilinirdi. Kalp ve damar hastalıkları erkek hastalığı diye söylenirdi. Geçen sene dünyada 17 milyon kişi hayatını kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybetmiş. Bunların 8.6 milyonu kadın. Bu yüzden Türkiye'de Kadın Kalp Sağlığı Merkezi kurduk" diye konuştu.
Yıldırımakın'ın ardından söz alan Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, Türkiye'de yılda 170 bin kişinin koroner kalp hastalığından öldüğünü söyledi. Tüzüner, "Ülkemizde 2.8 milyon koroner kalp hastası var. Koroner kalp hastalığı belirtileri göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, soğuk terleme, ağrının sol kola vurmasıdır. Kadınlarda bulantı, baş dönme belirtilerde daha ön plandadır" ifadelerini kullandı.
Kadın kalbinin erkek kalbinden daha küçük olduğunu söyleyen Tüzüner, "Sigara kadınlarda en fazla kalp hastalığına neden olan etken. Türkiye'de 6 kadından biri sigara içiyor. Ayrıca eşten boşanma erkeklere oranla kadınları daha çok etkiliyor. Boşanma 'kırık kalp sendromu'na neden oluyor. Bu da kadınların kalp hastalıklarına yakalanmasına neden oluyor. Boşanma sonrası kalp hastalığına yakalanan kadınlarda anlaşılmaz bir biçimde damarlar açık olmasına rağmen kalp büyümesi oluyor" dedi.
Prof. Dr. Filiz Ersel Tüzüner, sözlerini şöyle tamamladı:"Kadınlarda kalp hastalıkları yavaş ve sinsi seyretmekte. İlk kalp krizinde ölen kadınların üçte ikisinde önceden hiçbir belirti bulunmamaktadır. Sigarayı bırakmak, kalp hastalığına karşı savaşın birinci etkeni. Bel ölçüsü 80 cm altına inmeli. Pozitif düşünmeliyiz."
Ayrıca konferans sonrası yapılan çekilişte 3 kişi Türk Kalp Vakfı'ndan ücretsiz kalp tarama check-up'ı kazandı.
(İHA)