Anne ve babalar boşanma süreçlerinde çocuklarının psikolojileri için aralarındaki gerilimi ve problemleri ona yansıtmamak adına var gücüyle savaşmalıdırlar. Çocuklar bu dönemi son derece olağan ve normal karşılamaları gerekir. Ama tabii ki boşanmanın ardından babadan ziyade her zamanki gibi anneler daha çok yükümlülüğün altına girdiklerini hissederler. Hele de çocuklarının vilayetlerini almışlarsa bu durum onlar için zor bir hayatın ilk adımları olarak görünür ilk zamanlarda.
Boşanmak başlı başına psikolojik bir çöküntü ve duygusal hezeyanların olduğu bir zaman dilimidir anne babaların hayatında. Bu durumdan anne babalardan çok eğer doğru iletişim kurulamamışsa çocuklar da etkilenir.
Boşanma sürecini yaşayan veya yaşamış tüm anneler için bu küçük öneriler kendilerini iyi hissettirebilir…
• Boşanmış bir anne olarak çocuğunuzun birçok sorumluluğunu tek başınıza üstlenmeniz konusunda tek başınıza karar vermemelisiniz. Çocuğunuzun babası ile konuşarak bu sorumluluğu onunla paylaşmaya çalışın. Aranızda ne geçerse geçsin, nasıl ayrılmış olursanız olun. Sizin bir çocuğunuz var ve hayatınız boyunca onun için hayat ortaklığınız devam etmeli. Onun psikolojisi, onun hayatı ve geleceği için bunu yapmalısınız.
• Çocuğun bakımı, zaman ayırmak, alışverişi, disiplini, kontrol edilmesi ve daha birçok gereksimi ile ilgili babasıyla birlikte bir plan oluşturun. Sizinle olduğu kadar babasıyla da vakit geçirmeye ihtiyacı olacaktır. Ve babası ile geçirdiği vakitlerde alışveriş, disiplin ve kontrol edilme gibi durumları babasının da yapmasına izin verebilirsiniz. Bu şekilde sadece sizin üzerinizde olan sorumluluğu paylaşmış olursunuz.
• Boşanmış bir anne olarak çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun onunla konuşmayı deneyin. Yaşadığınız ve içinde bulunduğunuz her durumu ona da anlatın. Kendinizi nasıl hissettiğinizi, nasıl bir hayata başlayacağınızı, onun ve sizin bundan sonraki hayatının nasıl olacağını her şeyi ama her şeyi onunla konuşun.
• Onunla doğru şekilde iletişime geçebilmek için mutlaka bir P edagog’dan yardım alın. Hatta eşinizle boşanmadan önce bu durumu ona nasıl anlatacağınız andan itibaren bir Pedagog doktorunuz olmalıdır. Kendinizi çıkmaza girdiğinizi hissettiğiniz anlarda profesyonel birine danışmak işinizi kolaylaştıracak ve yanlış adımlar atmanıza engel olacaktır.
• Hem çocuğunuz hem de siz sosyalleşin. Her zamankinden daha fazla sosyalleşmeye özen gösterin. Sosyalleşmek hem size hem de ona çok iyi gelecektir. Böylelikle kendinizi yalnız hissetmeyeceksiniz.
• Aile büyüklerinden ve yakınlarınızdan yardım alın. Anneniz, ablanız, arkadaşınız, kardeşiniz ve sevdikleriniz ile birlikte her zamankinden daha fazla vakit geçirin.
• Eğer çalışan bir anneyseniz iş dışında kalan zamanınızı mümkün olduğunca çocuğunuzla birlikte geçirmeye özen gösterin.
• Çocuğunuzun hobiler edinmesine yardımcı olun. Onun mutlu olabileceği, yapmaktan zevk aldığı spor, el işi becerileri, müzik, dans veya sanat alanında kendini geliştirmesi için fırsatlar tanıyın.
• Sizde kendinizi boşanmış hayatının bundan sonrasını sadece çocuğuna adamış hayatına yalnız ve monoton bir şekilde devam edecek bir anne olarak görmekten vazgeçin. Sizin de hayatınıza devam etmeye hakkınız var.
• Bu süreçte çocuğunuzun olduğu kadar sizin de profesyonel bir danışmandan yardım almanız faydalı olacaktır. Bundan sonraki adımlarınızı nasıl atacağınız ve kendiniz için en doğru kararı verebilmek adına uzman bir psikolog ile görüşmek size de fazlasıyla iyi gelecektir.
Unutmayın! Bu boşanan anne durumunu yaşayan ilk siz değilsiniz, muhtemelen son da olmayacaksınız. Bu durumla baş etmek sandığınız kadar da zor değil. İlk zamanlar bir şeyleri yoluna sokmak ve hayatınızı planlamak biraz zaman alabilir. Ama önemli olan çocuğunuzun geleceği ve sizin hayatınız.