BURSA (İHA) - Türkiye'nin dinamik yapısına güvenerek 1994 yılında yatırımlara başlayan Alman Bosch firması, Bursa'da 10 yılda toplam 660 milyon Euro'luk yatırım gerçekleştirdi.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 4. fabrikayı 2006 yılında 15 milyon Euro yatırımla devreye alacak olan Bosch Grubu, 4 bin 500 kişilik üretim ordusuna yeni yılda 600 yeni eleman daha katacak. Türkiye'de hep yeni teknolojileri üreterek büyüdüklerini belirten Bosch Genel Müdürü Gürcan Karakaş, yeni fabrikada 2 yeni teknolojiyi hayata geçirerek daha sert ve dayanıklı karbon kaplama yeni nesil comain rail enjektörleri üretip dünyaya ihraç edeceklerini açıkladı.
Bursa'da, gazetecilerle sohbet toplantısında biraraya gelen Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gürcan Karakaş, Türkiye'de 60 personelin yeni teknoloji üretmek için AR-GE çalışmaları yürüttüğünü anlattı. Karakaş, Bosch'un geçen yıl toplam 2 bin 791 patent aldığını hatırlatarak, "Yeni teknolojiler üreterek katma değerli ürünler ortaya çıkartıyoruz. Türkiye'deki bütün büyümelerimiz ve yeni yatırımlarımız da yeni nesil ürünler yapmak içindir. Şu anda bir milyonda sadece 2 olan hata oranını sıfıra indirmenin planlarını yürütüyoruz. 2005 yılında 7.5 milyon Euro ciro sağladık. Ürünlerin yüzde 95'i ihraç ediliyor. Daha sert ve dayanıklı olan karbon kaplama 3. nesil comain rail enjektörlerini Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 4. fabrikamızda üreteceğiz. Yetkinlik, ortak akıl üretme, ekip çalışması, kaliteli çalışanlar ve yüksek motivasyonla başarılı üretimler yaptıklarına inanıyoruz. Türkiye'deki iş gücüne güveniyoruz" dedi.
Yabancı yatırımın gelmesi için ülkelerin potansiyellerine, avantajların karnesine ve paradokslarına bakılarak karar verildiğini anlatan Gürcan Karakaş, "Yatırım dalgaları zaman zaman gelir. Yabancı firmalar yatırım yaparken, hukukun üstünlüğünün sağlanıp sağlanmadığını, yeterli kalifiye eleman bulup bulamayacaklarını, yan sanayi alt yapısını, vergi oranlarını, teşvikleri, özel vergi tatillerini sırasıyla değerlendirir. Bugün Doğu Avrupa'da Macaristan'a yatırım yapanlar, çalıştıracak kalifiye işçi bulamıyor. Türkiye'de böyle bir sıkıntı yok. Kurumlar vergisinin düşürülmesiyle, oran iyi bir noktaya geldi. Ana sanayiyi destekleyen güçlü yan sanayi de önemlidir. Yani teşvik ve vergi muafiyeti tek başına yeterli değil. Bütün unsurların paradoksal olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Ancak büyük yatırım dalgaları da her zaman gelmez. Bazı basit desteklerle büyük yatırımlar da göz ardı edilmemelidir. Büyük tartışmalar sonrasında Ford'un yaptığı yatırım 5-6 bin direk istihdam sağlarken, çevresinde de büyük bir istihdam ve üretim imkanı getiriyor. Özel vergi muafiyeti ve teşviklerde, ne kadarlık aramalı ithalatıyla ihracatın gerçekleştirildiği oranı dikkate alınarak yeni uygulamalar, yabancı yatırımları tetikler" diye konuştu.
Bosch Türkiye ayrıca otomotiv teknoloji ürünlerinin yanı sıra Blaupunkt araç multimedya sistemleri, elektrikli el aletleri ve güvenlik sistemleri satış ve pazarlamasını yürütüyor. Karakaş, Blaupunkt markasının Ortadoğu'daki 14 ülkenin servis sorumluluğunu yürütürken, İran'daki otomotiv teknolojileri sorumluluğunu üstlendi.