HABER

'Bosna Kasabı' Radovan Karadzic hakkında karar açıklandı

Hollanda Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıkladı. Karadzic Srebrenitsa'da soykırım yapmaktan suçlu bulundu.

'Bosna Kasabı' Radovan Karadzic hakkında karar açıklandı

O-gon Kwon başkanlığındaki mahkeme, binlerce kişinin hayatını kaybettiği Saraybosna kuşatması sırasında yaşanan cinayetler ve sivillere yönelik saldırılarda Karadzic'in cezai sorumluluğu olduğuna hükmetti. Yargıçlar, Karadzic'in, Srebrenitsa Katliamı'nda soykırım suçu işlediğine hükmetti. Mahkeme Karadzic hakkındaki soykırım suçlarından birini düşürürken, Sırp lideri, 'insanlığa karşı suç'tan mahkûm etti.

Bosnalı Sırpların siyasi lideri Radovan Karadzic (70), 11 suçlamanın 10'undan suçlu bulunarak 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bosna'daki savaşın (1992-1995) ardından uzun yıllar Dragan Dabic sahte kimliğiyle hayatına devam eden Karadzic, Sırbistan güvenlik güçlerinin operasyonunda 21 Temmuz 2008'de başkent Belgrad'da tutuklanmıştı.

Yakalandıktan sonra 30 Temmuz 2008'de yargılanmak üzere Lahey'deki uluslararası mahkemeye sevk edilen "Bosna Kasabı" lakaplı eski Sırp lider, 3 Mart 2009'da ise ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. Hakkındaki suçlamalara ilişkin açıklama yapmayan Karadzic'in avukatı, bu ilk duruşmada müvekkilinin kendisini "masum hissettiğini" aktarmıştı.

585 TANIK DİNLENDİ

2009 yılında başlayan davada 337'si savcılığın, 248'i ise savunmanın olmak üzere toplam 585 tanık dinlendi. ICTY Savcılığının hazırladığı iddianamede Karadzic, ikisi "soykırım", beşi "insanlığa karşı suç", dördü ise "savaş yasalarına aykırı davranmak" kategorisine giren 11 ayrı suçtan yargılandı.

İddianamede Karadzic'in, 1991-1995 yılları arasında, işaret edilen suçları işlediği belirtilirken, amacının ise Bosna Hersek'te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi.

Karadzic'in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna/olabileceğine işaret edilirken, buna rağmen işlenen suçları engellemek için hiçbir önlem almadığı kaydedildi.

Savcılık makamı ayrıca, Srebrenitsa'nın yanı sıra Kljuc, Bijelina, Prijedor, Vlasenica, Foça ve Banja Luka bölgelerinde de Müslüman ve Hırvat nüfusun katledilmesinden, bu kimselerin özel mülklerinin yok edilmesinden, camiler de dahil olmak üzere birçok dini ve kültürel yapının imha edilmesinden, başkent Saraybosna'daki sivil halka yönelik özellikle keskin nişancıların gerçekleştirdiği cinayetlerden ve şehre yönelik havan topu saldırılarından da Karadzic'in sorumlu olduğunu vurguladı.

SREBRENİTSA'NIN BAŞ SORUMLUSU

Lahey'deki duruşmalar boyunca Bosna Savaşı'nda şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, "Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" diyordu.

Karadzic, Srebrenitsa Katliamı konusundaysa suçu Sırp ordusunun emirleri dinlemeyen birliklerine atarak "Bazı ölümler yaşandı" demişti.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi.

Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hâlâ ulaşılamadı.

Srebrenitsa Soykırımı'nın sorumlularından Ordu Komutanı Ratko Mladic, işlediği soykırım ve savaş suçlarından dolayı 16 yıl aranmıştı. Sırbistan'da olduğuna dair ciddi kanıtlar olmasına rağmen korunan Mladiç en sonunda 16 Mayıs 2011'de yakalandı.

Sırp lider Radovan Karadzic hakkında da yine aynı suçlardan dolayı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından dava açıldı. Karadzic ise 21 Temmuz 2008'de yakalandı.

**Radovan Karadzic kimdir?

**

19 Haziran 1945'te, bugün Karadağ sınırları içinde kalan Petnjica beldesinde dünyaya gelen Karadzic, Saraybosna Üniversitesinde psikoloji eğitim aldıktan sonra 1971 yılında Saraybosna'daki Kosevo Hastanesinde çalışmaya başladı.

Bosna Hersek'te 1989 yılında kurulan Sırp Demokratik Partisinin (SDS) kurucularından olan Karadzic, Bosna'daki savaşın patlak vermesiyle kurulan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) de ilk başkanı oldu.

Bosna'daki savaşta Sırpların yaptığı soykırım, katliam, etnik temizlik ve tecavüzlerden sorumlu tutulan Karadzic hakkında 1995 yılında yakalama kararı çıkarıldı. Uzun yıllar, sahte kimlikle Belgrad'da yaşayan Karadzic, 2008 yılında bu şehirde tutuklanmıştı.

En Çok Aranan Haberler