Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın eski danışmanı ve eski milletvekili Gazeteci-Yazar Süleyman Gündüz, Bosna’nın tüm dünyada hak ve adalet arayanların davası olduğunu söyledi.
Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Sakarya Elmas Otel'de ‘Bosna Barışı’ programı düzenlendi. Programa, Hikmet Çetin, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Gazeteci Yazar Süleyman Gündüz, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Hüseyin Kansu ve çok sayıda davetli katıldı.
Hikmet Çetin, programda yaptığı konuşmada, Bosna-Hersek ve Türkiye'nin sahip olduğu ortak tarihin iki ülke halkını kenetlediğini söyledi. Çetin, 20 yıl önce yaşananları hatırlatarak "1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Örgütü'nün Helsinki'de toplantısı oldu. Tabii gitmek kolay değildi, özel uçakla Hırvatistan'a gidebildim. Zagrep'ten Birleşmiş Milletler (BM) uçağıyla Saraybosna'ya gittim. Saraybosna'ya geldiğim zaman sokaktan silah sesleri geliyordu. İnsanlar evlerinde pencereden bize el sallıyordu. Aynı anda genç bedenlerin cenazeleri geliyordu." dedi. Saraybosna'nın, Üsküp'ün, Gümülcine'nin ve Kosova'nın üzüntüsünün herkesin üzüntüsü, sevinci ve mutluluğu herkesin mutluluğu olduğunu vurgulayan Çetin, Bosna-Hersek'in Türk halkının gönlünde ayrı bir yeri bulunduğuna dikkat çekti.
"DONDURULMUŞ SORUNLARIN ÜLKESİ"
Adapazarı Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Behiye Çark da, Bosna Hersek’in dondurulmuş sorunların ülkesi, hoşgörünün öteki yakası olduğunu vurguladı. Çark, Bosna’nın çeşitliliği ve farklı kültürleri hem büyük bir zenginlik hem de acı sorunların da kaynağı olmuştur. Bosna kültürünün bin yıllık geçmişi, çatışmalar, katliamlar ve sürgünlerdir. Bosna Barışı’nı sağlamak ve korumak için kurulan derneğimize 20 yıl boyunca desteklerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyor, bu gecede çok değerli misafirlerimizle bir arada olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Merhum Özal’ın eski Balkan Danışmanı ve eski milletvekili gazeteci yazar Süleyman Gündüz ise Bosna’nın efsanevi Cumhurbaşkanı Merhum Aliya İzzetbegoviç’i hatırlatarak şunları kaydetti: “ O bu kürsüde olsaydı konuşmasına belki şu cümlelerle başlayacaktı. ‘Yüce Allah’a hamd ediyorum. Tarihimizi kanımızla yazdık. Evlerimiz yakılıp yıkıldı. Düşmanlarımız mert değildi. Alçakça katliamlar yaptılar. Dünya yapılan katliamları şimdilerde ortaya çıkartılan toplu mezarlardan anlamaktadır. Keşke Bosna Barışı’na katkı sağlayan herkesi bu salona çağırabilseydik.” Gündüz, “Bosna sadece Bosnalıların davası değildir. Tüm dünyada hak ve adalet arayanların davasıdır.” dedi.
Türkiye – Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Muzaffer Güneş ise yıllarında verilen desteklerden ve derneklerin o dönemdeki faaliyetlerinden bahsetti. Güneş, “1992 yılından günümüze kadar Bosna’ya gönül vermiş herkese şahsım ve federasyonum adına gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise “Bütün gelişmiş medeni dünyanın gözleri önünde tarihin en büyük katliamlarından Bosna’da yaşananların üzerinden henüz 20 yıl geçti. Bugün hala Bosna’da yaşanan acıları kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz. Bugün Bosna’ya gittiğimizde oradan yaşananların şiddetinin izlerine şahit oluyoruz. Bosna’da yaşanan acıları Boşnak kardeşlerimizden dinlediğimizde bizler insan olarak utandık. Bir insanın bir gecede yıllarca birlikte yaşadığı komşusuna karşı nasıl düşmanca bir kine büründüğünü Bosna’da hep birlikte gördük. “ şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz