HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bosna'ya Osmanlı İmparatorluğu geri geldi

Bosna'ya Osmanlı İmparatorluğu geri geldi

Türkiye’nin Bosna Hersek’te son yıllarda gerçekleştirdiği atılımlar ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’a haber oldu. “Bosna’da Türkiye Osmanlı İmparatorluğu’nun daha yumuşak bir versiyonunu geri getiriyor” başlıklı haberde özellikle son yıllarda açılan iki Türk üniversitesi kanalıyla ülkeye birçok Türk öğrenci ve önemli bir Türk etkisi geldiği vurgulanıyor.


Türkiye’nin Hırvatistan ve Sırbistan gibi Osmanlı’nın “özgürleştirici” değil “işgalci” olarak görüldüğü ülkelerde bile yatırımlarının arttığı, Ankara’nın Balkanlardaki gerginliği çözmek adına önemli arabuluculuk adımları attığı hatırlatılan haberde, “Bu artan etki Türkiye’ye Avrupa Birliği’ne giriş umutlarının zayıfladığı bir dönemde Avrupa’daki nüfuzunu artırma şansı verdi” denildi.


Haberde, Türkiye’nin Bosna’nın komünist Yugoslavya’nın bir parçası olduğu 40 yıldan uzun süren dönemde ülkedeki etkisinin uykuya yattığı ancak 1990’ların ortasında Yugoslavya’nın yıkılmasının ardından buraya Türkiye’den yardım akmaya başladığı da vurgulanarak, “O günden bu yana Türkiye’nin fonlarıyla etnik nedenlerle yıkıma uğrayan Osmanlı dönemi anıtları yeniden inşa ediliyor” ifadeleri kullanıldı.


Haberde, “Bugün Türkiye’nin kültürel etkisini gözden kaçırmak imkansız. İleri gelenler sık sık Saraybosna’yı ziyaret ediyor. Üç yıl süren kuşatma sırasında Sırp keskin nişancıların Müslümanları vurmak için kullandığı koridorun çok yakınlarında yeni bir Türk büyükelçiliği inşa ediliyor. Sokaklardaki panolarda 74 dolar gibi fiyatlarla gidiş-dönüş Türkiye seyahatlerinin reklamları yapılıyor. Son olarak bu yıl Muhteşem Süleyman’ın hayatını konu edinen bir dizi Bosnalı seyircileri büyüledi” denildi.


Ülkedeki Türk destekli üniversitelerin öğrencilerin çoğunluğunun da Türkiye’den olduğunun altı çizilen haberde, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ndeki öğrencilerin iki kültür arasındaki alışverişin okulun en çekici yönlerinden biri olduğuna dair yorumlarına da yer verildi.


Bosnalı bir Müslüman olan Rektör Yardımcısı Muhammed Hacıabdic, Washington Post’a yaptığı açıklamada, “Türkler buraya geliyorlar çünkü Bosna’nın tüm sorunlarına rağmen AB’ye Türkiye’den önce üye olacağına inanıyorlar. Bunu da iki ülke arasında bir köprü olarak görüyorlar. Türk insanı Bosna’yı seviyor. Avrupalı bir ülke ama kendi memleketleri gibi. Kokusu, kültürü Türk” diye konuştu.


Bosnalı öğrenciler Türkiye’nin büyüyen ekonomisini ilgiyle takip ediyor. Zira Bosna’da işsizlik oranı geçen yıl yüzde 46’ydı, yani Türkiye’dekinden çok daha yüksekti.


Türk öğrenciler ise burada ailelerinin gözlerinden uzak olmanın kendilerini rahatlattığını belirtirken mezun olduktan sonra da Bosna’da kalıp iş hayatına atılma planları yapıyor.

En Çok Aranan Haberler