Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Bostan Korkulukları Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Bostan Korkulukları Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Bu kuklalar, uzak tutmaları gereken kuşlar için gerçekten korkutucu mu?

Görünen o ki bazı kuşlar diğer kuşlara nazaran bu korkuluklardan daha fazla nefret ediyor. 1980 yılında yürütülen bir takım testlerde, yakınına bir korkuluk dikilen havuzlarda, o bölgeye ait ördeklerin görülme oranında %95’lik bir azalma saptandı. Öte yandan, bazı kuş türlerinin de korkulukları hiç fark etmediği gözlemlendi. 1930’larda vahşi yaşam bilim insanı K.R. Lagler, Batı Virginia balık çiftliğine başıboş yüzen bir korkuluk bıraktı. Lagler, birçok kuşun çekinmesine rağmen bu şeyin yalıçapkınlarını uzak tutmaya yaramadığını fark etti.

Şimdilik su kaynaklarını bir kenara bırakalım. Neticede birçok insan, korkulukları havuzlar veya balık çiftliklerinden çok mısır tarlalarıyla bağdaştırıyor. Peki, o zaman bu korkuluklar mısırları korumak konusunda ne kadar etkili? Siz fazladan çaba sarf etmediğiniz müddetçe çok da etkili değiller.

Geleneksel hareketsiz korkuluklar zararlı kuşlara (örneğin; kargalar ve karatavuklar) karşı etkili olmalarına rağmen yarasalarda etkileri genellikle geçicidir. Kuşlar zamanla bu hareketsiz nesnelere alışıyorlar ve tahrip edici davranışlarını sürdürüyorlar.

Yine de birkaç ipucu sayesinde korkuluklarınız daha etkili hale gelebilir. Araştırmacılar, gerçekçi yüzleri ve parlak renkli kıyafetleri olan korkulukların kuşları uzak tutmada daha etkili olduklarını gördüler. Ayrıca birkaç günde bir korkuluğun yerini değiştirmek de genellikle işe yarıyor.

Yapılan birçok çalışmada en iyi sonucu, hırpalanmış görünüşlü korkulukların aldığı tespit edildi. 1989 yılında bir bilim insanı, arada bir propan gazı yardımıyla havalandırılan “insana benzer bir mankenin” 4 ila 6 dönüm ayçiçeğini karatavuklardan koruduğunu tespit etti.
Gelecekte, çiftçilerin kullanabileceği birçok yüksek teknoloji ürünü olabilir. Robotik bir alternatif olan “Agrilaser” rastgele kuvvetli lazer ışınları gönderiyor ve şimdiye kadar alınan geridönüşler oldukça iyi.

Çiftçi Arnold Bosgoed (bu sistemi test ediyor) “Sistem gürültüsüz ve görünen o ki kuşlar bu lazer ışınına alışmıyorlar. Kurulumu basit ve bakım gerektirmiyor” diyor. Başka bir mekanizma olan – güneş enerjisiyle çalışan “dijital korkuluk”-ise kızılötesi bir göz sayesinde 178,000 feet karelik bir alanı tarayarak yakınlardaki hayvanları tespit ediyor. Herhangi bir canlı çok fazla yaklaştığı zaman zararsız süpersonik bir dalga ile canlıyı uzaklaştırıyor.
Şu an, yakın zamanda asla bir beyne ihtiyacı olmayacak bir korkuluk mevcut.

Yine de karar sizin tabii.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler