HABER

BOTAŞ alacaklarını tahsil edecek

ANKARA (İHA) - Hükümet, Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Yasa tasarısına göre BOTAŞ, artık borçlarını imtiyazlı alacak şeklinde tahsil edecek. Böylece alacaklarını daha kolay tahsil edebilecek. 1 maddelik değişiklik tasarısında, BOTAŞ'ın doğal gazla ilgili birikmiş olacakları dahil tüm alacakları hakkında özel hukuk hükümlerinin uygulanmasını öngörüyor. Ancak BOTAŞ'ın piyasa faaliyetlerinden doğan alacakları, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 206. maddesinin 4. fıkrasında belirtilen 3. sıradaki imtiyazlı alacaklar hükmünde olacak.

Tasarının gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:
"Doğalgaz Piyasası kanunu uyarınca, BOTAŞ'ın doğal gazla ilgili alacakları hakkında 6183 sayılı Amma Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanmaktadır. Ancak 6183 sayılı kanun uyarınca alacakların tahsili açısından icra ünitesi oluşturulması, haciz işlemlerinin yerine getirilmesinde yurt çapında teşkilatlanma zorunluluğu, yeter sayıda personel bulundurma güçlüğü, 7201 sayılı Tebligat Kanunu kapsamında BOTAŞ'ın yer almamasından dolayı tebligatların PTT aracılığıyla gerçekleştirilemeyecek olması 6183 sayılı kanun hükümlerinin BOTAŞ açımından uygulanabilirliğini engellemektedir. Yukarıda belirtilen nedenlerle BOTAŞ'ın özellikle doğal gaz satış sözleşmelerinden doğan alacaklarının özel hukuk hükümlerine göre takibinin yapılması ve bu alacaklar için takas dermeyan edilmemesi ve söz konusu olacakların icra ve iflas kanunu anlamında imtiyazlı alacak kabul edilmesi BOTAŞ'ın alacaklarının tahsilini kolaylaştıracaktır tasarı bu amaçla hazırlanmıştır."

İŞTE İCRA İFLAS KANUNU'NUN 206. MADDESİ İcra İflas Kanunu'nun "adi ve rehinli alacaklar" başlıklı 206. maddesinin 4. fıkrası şöyle:
"Teminatlı olup da rehinle kapatılmamış olan veya teminatsız bulunan alacaklar masa mallarının satış tutarından, aşağıdaki sırayla verilmek üzere kaydolunur.
Birinci sıra (1):
A) İflasın açılmasından evvelki bir yıl için hizmetçi ücretleri;
B) İflasın açılmasından evvelki bir yıl için yazıhanenin memur, katip ve müstahdemleri ile müessesede daimi çalışan memur ve müstahdemlerin ücretleri;
C) İflasın açılmasından evvelki bir yıl için gündelik veya parça üzerine çalışan fabrika işçileri ile sair işçilerin kanun ve sözleşmelerden doğan ücret ve para ile ölçülebilen hak ve menfaatleri;
D) Cenaze masrafları;
E) İlama müstenid ve paylaştırmaya kadar işleyecek karı, koca ve çocuk nafa-kaları;
F) İşçi ihbar ve kıdem tazminatları.
İkinci sıra: A -Vesayet ve velayet hasebiyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimse- lerin bu yüzden alacakları; Ancak bu alacaklar iflas, vesayet veya velayeti devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden sene içinde açılırsa imtiyazlı olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam eylediği müddet hesaba katılmaz. Borçlunun vesayet dairesi azası sıfatıyla mesuliyetinden doğan alacaklar vesayetten doğan alacaklar gibidir (Kanunu Medeni 409, 413). Yalnız yukarıda zikrolunan müddetle tahdit, burada cari değildir.
B - (Değişik: 29/6/1956 - 6763/42 md.) Patronların,müstahdem ve işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve hükmi şahsiyet kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları.
Üçüncü sıra (2): İflasın açılmasından bir evvelki yıl için Hükümet tarafından ruhsatnameli doktor, eczacı ve ebelerin alacakları ve borçlu ile ailesi efradının tedavi ve bakım masrafları, acentelerin iflasın açılmasından önceki bir yıl içinde acentelik mukavelesinden doğmuş olan alacakları.
Dördüncü sıra: Müflisin karısının mal birliği veya mal ortaklığındaki mevcut olmayan şahsi mallarından dolayı alacağının nısfı; Karının istirdat hakkını kullanarak geri aldığı ve şahsi malları hakkında haiz olduğu teminatın tasfiyesiyle elde ettiği miktar tenzil edildikten sonra mümtazdır.
Beşinci sıra: Devlet Hazinesinden doğrudan doğruya veya bilvasıta tahsil olunan vergi ile Devlet tekliflerinden olan mütenevvi resimler.
Altıncı sıra: Karının şahsi mallarının mümtaz olmayan kısmı da dahil olmak üzere sair bütün alacakları.

En Çok Aranan Haberler