HABER

BOTAŞ, kesintiyi 3 saattir erteliyor

BURSA (İHA) - Türkiye'ye doğalgaz arzındaki sıkıntı sebebiyle BOTAŞ tarafından kademeli olarak başlanan gaz kesme işlemi, özel çevrim santralleriyle sınırlı kaldı.

Sabah saatlerinde Bursa Organize ve Demirtaş Organize Sanayi bölgeleri başta olmak üzere BOTAŞ tarafından Marmara Bölgesi'nde 15 organize sanayi bölgesine yapılan kesinti ikazları ise saat 10.00 ve 11.00'de iki defa ertelenerek üretimin durması engellendi. 40 özel çevrim santralinin gazının dün kesildiği öğrenildi. Elektrik enterkonnekte sistemin beslenmesi için Bursa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki BİS Enerji, Demirtaş'taki Koç Entek ve Çorlu'da bir özel çevrim santralinin elektrik üretimine devam etmesi için gaz kesintisi yapıldığı kaydedildi.

BOTAŞ yetkilileri, hava şartları sebebiyle Türkiye'ye olan gaz arzında bir sıkıntı olduğunu belirterek, "Gaz, bir boru hattıyla bir de gemi nakliyesiyle geliyor. Bu nakillerde hava ve iklim şartları sebebiyle sıkıntılar meydana geliyor. Gazla alakalı yaşanan arz sıkıntısında bizim de öncelikler zincirimiz var. Bunları şu şekilde sıralıyoruz; birinci sırada kesintili tarife denilen sıkıntı halinde ilk olarak devre dışı kalacak doğalgazdan elektrik üreten özel çevrim santralleri var. Bunlara dün (Çarşamba günü) arzdaki azalma sebebiyle gaz veremez hale geldik. Daha sonra kesintisiz tarifeden gaz alıp üretim yapan özel çevrim santralleri geliyor. Bunların da gazını kesmek durumunda kaldık. Üçüncü kademe ise sanayi tesisleriyle alakalı kesintilerdir. Bu sabah (Perşembe) itibariyle saat 10.00'da kesintinin yapılacağına dair Marmara Bölgesi'ndeki organize sanayi bölgelerine duyurumuzu yaptık. Biz de sanayi üretiminin durmasından yana değiliz, ancak önceliklerimiz şehirlerdeki binaların ısınmasını sağlamaya yönelik olduğu için, üçüncü kademede sanayinin gazını kesmek durumunda kalacaktık. Arz kaynaklarında sabah saatlerinden itibaren başlayan iyileşme işaretleri üzerine saat 10.00'da yapacağımız kesintiyi önce 11.00'e erteledik. Ardından da saat 13.00 itibariyle kesintiyi ertelemiş olduk. Bugün için (Perşembe) kesinti yapılmayacak gibi gözüküyor" dedi.

Bu arada, Bursa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü de sabah saatlerinde doğalgazla üretim yapan bütün tesisleri ikaz ederek alternatif enerji kaynakları için hazırlık yapılmasını istedi. Ancak BOTAŞ'tan erteleme kararı gelince üretimlerde herhangi bir durma yaşanmadı. Ayrıca Çanakkale Boğazı'ndan geçen bir sıvı doğalgaz tankerinin öğleden sonra İstanbul Ambarlı'dan boşaltım yapacağı, bu aktarmanın sanayi tesislerinde kısmi rahatlama sağlayacağı öğrenildi.

Diğer taraftan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mahmut Yılmaz, kriz durumlarının geçmişte sık sık yaşanmasına rağmen, ilgili kurum ve kuruluşların yaşanan tecrübelerden ders çıkararak gerekli altyapıyı hazırlamamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Mahmut Yılmaz, şunları söyledi:
"BOTAŞ'tan bugün sanayiye verilen doğalgazın da kesileceği yönünde haber aldık ancak, henüz gerçekleşmedi. Eğer sanayi doğalgazı kesilirse üretim büyük darbe alır. Biz bu duruma itiraz ediyoruz. Çünkü sanayi zaten kesintisiz tarifeden gaz alıyor. Sırf gazımız kesilmesin diye fazla ödeme yapıyoruz. Kesintisiz tarife böyle zamanda işe yaramayacaksa bu külfete niye katlanıyoruz? İkinci bir konu, kesintisiz üretim yapmak zorunda olan özel imalatlar var. Gaz kesildiğinde telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşacaklar. Bunlar, teknik anlamda kesintiye tahammülü olmayan üretimlerdir. Oluşabilecek zararı kim ödeyecek? Bugüne kadar B planları niye yapılmadı, tedbirler niye alınmadı anlayamıyoruz. AB ülkelerinde 3-4 ay yetecek kadar gaz depolayabilen tesislerin bulunması dikkat çekiyor. Kış aylarında gaz arzında sıkıntı olabileceği tahmin edilmeliydi. BOTAŞ, yeterli kapasiteye sahip depolama tesisleri yapmalıydı. Marmara Ereğlisi'ndeki depolama tesisi 1 milyar 600 milyon metreküp kapasiteye sahip ve sadece 15 gün idare edebilir durumdadır. Arzda sıkıntı olunca sanayi geçmişte de yaşandı, darbe alıyor."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler