Botaş Doğalgaz Pazarlama ve Satış Daire Başkanlığınca sanayicilere gönderilen ve yeni yılda gaz satışlarının gerçekleştirilebilmesi için "teminat mektubu" isteğini içeren yazı, sanayicileri düşündürüyor. Yazıda mektubun sözleşmeye eklenmemesi halinde gazın kesileceği de belirtiliyor.
Kurulduğu günden beri yapılan sözleşmelerde teminat mektubu istemeyen Botaş, 2009 yılı için yapılacak sözleşmelerde teminat mektubu istemeye başladı.
Bu konuda doğalgaz kullanarak enerji ihtiyacını karşılayan firmalara birer yazı gönderen Botaş, yeni yıl sözleşmesi için Örnek Damga Vergisi ve Müşteri Bilgi Formu gibi bilindik evrakın yanı sıra teminat mektubu da istedi.
Firmalara gönderilen yazıya göre, sözleşmenin yeni yılda da yürürlüğe girebilmesi için Botaş'a güvence olarak sözleşme yılına ait aylık gaz çekişleri dağılımında en yüksek miktardaki 2 aylık KDV dahil toplam tüketimin değerine eş değer bedelde Botaş lehine düzenlenmiş "teminat mektubu" isteniyor.
Söz konusu mektubun verilmemesi halinde 1 Ocak 2009 saat 08:00 itibariyle gazların kesileceği duyurulan yazı, sanayicileri endişelendiriyor.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Öder, yaptığı açıklamada, yakıt kullanımında bu güne kadar hiç bir şekilde "teminat mektubu" istenilmediğini, ancak son olarak istenen sözleşme evrakında dile getirilen teminat mektubunun sanayiciye adeta "darbe" vurduğunu söyledi.
İstenen mektubun yıllık olarak bankalara ödenen komisyonlar ve faizleri de hesaplandığında doğalgazın hiç bir avantajının kalmayacağını iddia eden Öder, "Geçmiş yıllarda istenmeyen bu evrak talebi yeniden düzenlenmezse, yılbaşından sonra ya iş yerlerini kapatırız, ya da kömür veya fuel-oil yakmaya tekrar başlarız" dedi.
Botaş yetkilileri ise, konuyu doğrulayarak, ilgili açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılmasının planlandığını bildirdiler.
Öte yandan CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, BOTAŞ'ın doğalgaz tüketimi için, limit içi teminat mektubu istemesinin, sanayicilere ilave bir mali yük getirip getirmeyeceğini sordu.
Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Ağyüz, doğalgaza bir yıl içinde yapılan yüzde 80 oranındaki zammın, üretim ve ihracatı olumsuz etkilediğini belirtti.