Yaşlanmayla birlikte yüz derisi değişime uğrar. Yüzümüzün genç görünmesini sağlayan deri altındaki dokular, bozulmaya başlar. Mimik hareketleri, güneş ışınları ve yerçekiminin etkisiyle ciltte kırışıklıklar oluşmaya başlar.
Dolgu maddeleri bu kırışıklıkların altına enjekte edilen ve dolgunlaştırıcı etkisi ile kırışıklığı düzelten, daha genç bir ifade kazandıran maddelerdir. Aynı zamanda yüzün çöken kısımlarını yükselterek, dudaklara ve yanaklara daha dolgun bir görünüm kazandırabilirler.
Gereken durumlarda botoks ile kombine kullanılır. Botoks bakteriden elde edilen bir toksindir ve sinir uçlarında iletimi sağlayan maddenin salgılanmasını engeller. Yani sinirden gelen mesaj kasa iletilemez.
Mimik kasları kasılamaz ve yüzdeki çizgilere neden olan kaslar gevşer, çizgiler düzleşerek kaybolur. Yüzdeki yaşlanma belirtisi olan yüzeyel kırışıklık çizgilerini o alandaki kası felç ederek gevşeme yarattığı için açar. Bunun yanında en önemli etkisi, fazla kullanılan kas gruplarının gelecekte oluşturacağı kırışıklıkları engeller yani kırışıklık oluşumuna karşı koruyucu etkinliği de vardır. Botoks ayrıca ter bezleri olan bölgelere uygulandığında terlemeyi azaltır. Vücutta en çok terleyen kısımlar koltuk altı ve avuç içleridir. Bu bölgelere botoks uygulanarak terleme azaltılabilir.
Botoks enjeksiyonu doğru şekilde yapıldığında mimiksiz apatik bir ifade yaratmaz. Bu enjeksiyonlar belirli noktalara belirli dozlarda yapılmalıdır. Bu nedenle bu konuda tecrübesi olmayan kişilerce yapılması doğru değildir. Hatalı noktalara yapılan botoks göz kapağında düşme, yüzde asimetriler gibi istenmeyen komplikasyonlara neden olabilmektedir.Bu nedenle botoks uygulamasını bir Estetik Plastik Cerrahi ya da Dermatoloji uzmanına yaptırmanız önerilir.
Op. Dr. Esin Aksungur