HABER

Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Boyun tutulması en hızlı nasıl geçer? Boyun tutulmasına kas gevşetici ve sıcak su torbası iyi gelir mi?

Boyun tutulması, boyuna aşırı yüklenme durumunda ortaya çıkan ve genellikle geçici olan bir sağlık problemidir. Boyun tutulmasının en yaygın belirtisi boyunu sağa sola ya da öne arkaya hareket ettirirken sıcak su torbası, kas gevşeticiler ve nazik germe hareketleri boyun tutulması sürecinde etkili tedavilerdir.

Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Boyun tutulması en hızlı nasıl geçer? Boyun tutulmasına kas gevşetici ve sıcak su torbası iyi gelir mi?

İçindekiler

  • Boyun tutulması nedir?
  • Boyun tutulması neden olur?
  • Boyun tutulması belirtileri ve tedavisi
  • Boyun tutulması en hızlı nasıl geçer?
  • Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun hareketlerinin kısıtlanmasına yol açan boyun tutulması, oldukça rahatsızlık verici ve acı duyumlarına sebep olan sorunlardan biridir. Her yaşta ve cinsiyette olan kişilerin karşılaşabileceği bu sorun, genel olarak 1 hafta gibi bir süreçte kendiliğinden geçer. Fakat ağrıların azalması ve hızlı bir şekilde geçmesi için bazı tedaviler uygulanır. Boyun tutulmasının hızlı bir şekilde geçilmesi isteniyorsa kas gevşeticiler ve sıcak su torbası kullanılmalıdır.

Boyun tutulması nedir?

Boyun tutulması, kasların gerilmesi ya da spazmı sonucunda oluşan ağrılı ve rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Boyun tutulması genel olarak uyku esnasında ya da yanlış bir pozisyonda kalmadan ya da uzun süreli olarak hareketsiz kalma sonucunda oluşur. Düzensiz yapılan spor aktiviteleri de boyun tutulmasına neden olabilir.

Boynun hareketlerinin kısıtlanması ve kullanımının zorlaşması anlamına gelen boyun tutulması bazı kişilerde geçici olabilirken, bazı kişilerde bu durum kronik bir hâle de gelebilir.

Boyun tutulması neden olur?

Yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen boyun tutulması, günlük aktivitelerin yapılmasında güçlük çıkarır. Boyun tutulmasının nedenleri arasında; ani ve yanlış egzersizler, uzun süre hareketsiz kalma, bilgisayar başında çok fazla zaman geçirme, stres ve yüksek yastıkta uyuma bulunur. Ayrıca boyun tutulmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kas gerginliği ve aşırı kullanım,
  • Duruş bozukluğu,
  • Disk problemleri,
  • Travma ya da yaralanma,
  • Hava koşulları,
  • Yaşlanma.

Boyun tutulması belirtileri ve tedavisi

Boyun tutulması sonucunda bazı belirtiler meydana gelir. Boynu tutulan kişi kafasını çevirirken hareketleri kısıtlanır ve acı hissedebilir. Boyun tutulması belirtileri şunlardır:

  • Boyunda oluşan ağrı: En belirgin belirti boyunda oluşan keskin bir ağrıdır. Boyunda ve boyun bölgesinde, omuzlarda ve kollarda oluşur.
  • Uyuşma: Boyun tutulmasının olduğu bölgede uyuşma meydana gelmesi boyun tutulması belirtisidir. Omuzlarda, kol ve parmaklarda da uyuşukluk hissedilebilir.
  • Baş ağrısı: Boyun bölgesinde oluşan tutulma, enseden başa doğru yayılan bir ağrıya sebep olabilir.

Boyun tutulması tedavisi çoğunlukla evde yapılan egzersiz yöntemleriyle iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda uzman doktorlar eşliğinde tedavi edilmesi gerekebilir. Hangi yöntemle tedavi edilmesi gerektiği boyun tutulmasının nasıl gerçekleştiğine bağlıdır. Genellikle kas gevşetici ilaçlar, merhem ve kremler boyun tutulması tedavisinde kullanılır ve etkili olur.

Boyun tutulması en hızlı nasıl geçer?

Sıcak su torbası ve kas gevşetici ilaçlar boyun tutulmasını en hızlı geçiren tedavi yöntemleridir.

Boyun tutulmasına ne iyi gelir?

Boyun tutulması oldukça rahatsız bir durum olsa da çeşitli yöntemlerle iyileştirilebilir bir sağlık problemidir. Boyun tutulmasına iyi gelecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dinlenme: Yapılması gereken öncelikli şey dinlenmedir. Ağrıyan bölge zorlanmadan dinlenmek iyileşme sürecine yardımcı olur.
  • Sıcak uygulama: Sıcak su torbası ya da sıcak havlu tutulan bölgede kan akışını artırır ve kasların gevşemesini sağlar. Böylece ağrı hafifler ve rahatlama sağlanır. Bu kapsamda boyun tutulmasına sıcak su torbası iyi gelir mi? konusunda açıklık getirilmiş olur.
  • Soğuk uygulama: Boyun tutulması, şişlik ve iltihapla birlikte oluşmuş ise soğuk uygulama da oldukça faydalı bir yöntemdir. Buz torbaları ya da soğuk kompres hem şişliği azaltır hem de ağrıyı dindirir. Soğuk uygulama ortalama 10-15 dakika uygulanmalıdır.
  • Hafif egzersiz ve germe hareketleri: Hafif egzersizler ve germe hareketleri boyun kaslarının esnemesine yardımcı olur. Bu hareketler arasında başı sağa sola döndürmek ve başı öne arkaya eğmek bulunur.
  • Kas gevşeticiler: Boyun tutulması için en etkili yöntemlerden biri de kas gevşeticilerdir. Kas gevşetici ilaçları kasların gevşemesine yardımcı olduğu için ağrıyı azaltır. Boyun tutulmasına kas gevşetici iyi gelir mi? konusunda yanıtımız iyi gelir olsa da, kas gevşeticilerin kullanımında doktora danışmak gerekir.

En Çok Aranan Haberler