HABER

Bozuk ormanlara dikilen cevizler meyvesini verdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, bozuk ormanların iyileştirilmesi ve orman köylüsüne gelir sağlanması amacıyla Edirne Merkez'e bağlı Değirmenyeri köyünde 10 yıl önce dikilen ceviz fidanlarının meyveleri alınmaya başlandı - İlk ceviz fidanını Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu'nun diktiği Değirmenyeri köyünde hane başı yıllık 17 bin 400 lira gelir sağlanıyor - Bakan Eroğlu: - "Bu yıl Edirne'de 5 köyde daha 29 bin 460 adet gelir getirici tür fidan dikeceğiz"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bozuk ormanların iyileştirilmesi ve orman köylüsüne gelir sağlanması amacıyla Edirne Merkez'e bağlı Değirmenyeri köyünde 10 yıl önce dikilen ceviz fidanları köylülerin yüzünü güldürdü.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, bozuk ormanların iyileştirilmesi, ormanlarda ve orman kenarlarında yaşayan köylülerin kalkınması için yürütülen faaliyetler kapsamında, Edirne Merkez'e bağlı Değirmenyeri köyünde, 2008 yılında köy tüzel kişiliği adına yapılan 535 dekarlık alana ceviz fidanı dikildi.

Köyde yaşayan 63 haneye 8,5 dekar olarak taksim edilen arazide, her haneye 87 ceviz fidanı düşecek şekilde ağaçlandırma yapan köy tüzel kişiliğine yaklaşık 68 bin lira kredi desteği sağlandı.

İlk fidanı Bakan Eroğlu tarafından dikilen ve 5 bin 200 ceviz ile 260 bademden oluşan proje, aradan geçen 10 yılın ardından köylülere gelir kapısı oldu.

Ağaç başına 10 kilogram ceviz toplayan köylüler, hane başı brüt 17 bin 400 lira gelir elde edilebiliyor.

Bakanlık tarafından 2014 yılında başlatılan "Ceviz Eylem Planı" kapsamında da köyde 950 dekar alanda 14 bin 850 adet daha aşılı ceviz fidanı toprakla buluşturuldu.

Bu fidanların da meyve vermeye başlamasının ardından orman köylülerinin refah düzeyinde önemli yükselmelerin olacağı bekleniyor.

- Bozuk ormanlar orman köylüsüne gelir kapısı oluyor

Bakan Eroğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçen hafta sonu Bakanlığının inşa edeceği 60 milyon liralık 4 tesisin toplu temel atma merasimi için Edirne'de bulunduğunu belirterek "Edirne'mizde 10 yıl önce toprakla buluşturduğum ceviz fidanlarının bugün orman köylümüze yıllık 17 bin 400 lira gelir sağladığını öğrenince gerçekten gururlandım. Köylülerimizin böyle bir gelir elde etmesi bizim doğru bir proje yürüttüğümüzü gösteriyor." ifadesini kullandı.

Orman köylüsünün refah düzeyini artırmak için projeler ürettiklerini ve köylüleri destekliklerini vurgulayan Eroğlu, "Projelerimizden bir diğeri de 5000 Köye 5000 Gelir Getirici Orman Projesi'dir. 2015 yılında uygulamaya koyduğumuz bu proje ile atıl durumdaki bozuk ormanları orman köylüsüne gelir kapısı yapıyoruz." açıklamasını yaptı.

- 3 yıl boyunca bakımını ve masraflarını Orman Teşkilatı karşılıyor

Kırsaldaki vatandaşları yerinde kalkındırmak amacıyla uyguladıkları proje çerçevesinde, bölgeye göre ceviz, badem, kestane, dut, fıstıkçamı, alıç, ahlat, kuşburnu, defne, keçiboynuzu, aşılı zeytin gibi gelir getirici fidanları toprakla buluşturduklarını anlatan Eroğlu, "Bu ağaçlandırmalar tamamen Orman Teşkilatı tarafından yapılıyor. Yani bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılıyor. Geliri ise tamamen orada yaşayan vatandaşlarımızın oluyor." bilgisini paylaştı.

Eroğlu, tesis edilen ormanların eşit ve adil bir biçimde köylülere kurayla verildiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Oluşturulan ormanları orada yaşayan vatandaşlardan müracaat edenlerin sayısına bölüyor ve parselliyoruz. Daha sonra ise kura ile bu alanların sertifikalarını adil bir şekilde bu vatandaşlarımıza veriyoruz. Bunun son örneğini Edirne’de yaptığımız merasimde gerçekleştirdik. Edirne'deki merasimde 6 aileye bu sertifikalardan verdik. Biz bu yıl Edirne'de 5 köyde 29 bin 460 adet gelir getirici tür fidan dikeceğiz. Yine Edirne'mizde 2017 yılı sonuna kadar 82 köyde 419 bin 700 adet gelir getirici tür fidanı toprakla buluşturduk. Bu tip ağaçlandırmaları ülkemizin her yerinde yapıyor ve orman köylümüze yeni gelir kapıları açıyoruz."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler