YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bozulmuş şekerlemelere dikkat!

Doç. Dr. Var, dini bayramların simgesi şekerlemeleri satın alırken bozulma olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi

Bozulmuş şekerlemelere dikkat!

Şekerlemelerdeki bozulmaların daha çok şekerlemenin hazırlanmasında kullanılan bazı maddelerin içerdiği mikroorganizmalardan kaynaklandığını ve bozulmaların da küflenme, şekerleme içinin dışarı sızması ve üründe gaz oluşumu gibi belirtilerle kendini gösterdiğini dile getiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var, bozulmaların hijyenik olmayan şartlarda üretim, kötü koşullarda muhafaza gibi nedenlerden olabileceğini, özellikle küflü kuru yemiş kullanılmış şekerlemelerin uzun vadeli sağlık risklerine neden olabileceği uyarısında bulundu. Doç. Dr. Var, tahin helvası gibi şeker içerikli geleneksel ürünlerimizde ise hijyenik koşullarda hazırlanmamışsa, kirli malzemelerle yapılmışsa kısa vadede de sağlık sorunlarıyla karşılaşılabileceğini ifade etti.

Yaptığı yazılı açıklamada şekerleme ürünlerindeki mikroorganizmaların daha çok imalat sürecinde içine koyulan maddelerden geldiğini belirten GMO Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Var, bu tür ürünlerin genel olarak şeker, nişasta, süt, yağ, kakao, meyve ve kabuklu yemişleri içerdiğini anımsattı. Tat, koku ve renk verici maddelerin de şekerlemelere katılabildiğini kaydeden Doç. Dr. Var, “Kaynatılarak hazırlanan şekerlemeler daha az sayıda bozucu bakteri içerirken, şeker, süt ve kakao yağının karıştırılması ile hazırlanan çikolata soslarında bu maddelerin içeriğinde bulunan mikroorganizmalar son ürüne geçebilmekte ve ürünün daha çabuk bozulmasına neden olabilmektedir” dedi.

“Aslında şekerlemeler hastalık yapıcı bakterilerin gelişimine uygun ürünler değildir” diyen Doç. Dr. Var, şekerlemelerde kullanılan çikolata, yumurta beyazı, baharat (özellikle Hindistan cevizi), süt gibi malzemelerin gıda zehirlenmesi ve tifo gibi hastalıkların etmeni olan Salmonella ‘nın bulaşmasına neden olabileceğini ancak, şekerlemelerdeki su miktarının azlığının bu bakterinin üründe gelişmesini engellediğini ifade etti.

Buna karşın, küflenmiş ceviz, fındık, Hindistan cevizi vb. ve kuru meyveler ile hazırlanmış şekerlemelerin kansorojenik bazı küf zehirleriyle kirlenmiş olabileceğini anlatan Doç. Dr. Var, bunun uzun vadede sağlık riski oluşturabileceğine dikkati çekti.

Doç. Dr. Işıl Var, “Kremalı şekerlemeler ve çikolata kaplı içi yumuşak olan ürünlerde mikroorganizmalardan kaynaklı gaz oluşumu, içeriğin dışarı sızması gibi bozulmalara rastlanabilir. Kötü koşullarda (sıcak ve nemli yerlerde) bulundurulan marpizan, fondan, meyveli ve jöleli şekerlemeler bu ürünlerdeki şekere dayanıklı mayalar ve küfler tarafından bozulabilirler. 2000’li yıllara kadar mikrobiyolojik açıdan problemli olarak görülmeyen tahin helvalarının hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenebildiği durumlarda gıda zehirlenmesine neden olabileceği bizim de yaptığımız çalışmalar ve çeşitli raporlarla ortaya konmuştur” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler