HABER

Brezilya'nın nükleer güç planları

BRASILIA (İHA) - Brezilya Devlet Başkanı Luis İnacio Lula da Silva, nükleer gücün tüm dünyada yeniden yaygınlaştığı görüşünde. Devlet Başkanı bu gelişmeden, zenginleştirilmiş uranyum ihracatı ya da yurtdışında nükleer reaktör inşaatı ile kar sağlamayı amaçlıyor. Brezilya'da Siemens-KWU'nun başlattığı nükleer santral inşaatının tamamlanması ve 4 ayrı reaktörün daha inşa edilmesi amaçlanıyor.

Eski sendika başkanı Luis İnacio Lula da Silva, 2002 yılında seçim kampanyası sırasında nükleer alanda ne yapmak istediğini bilinçli olarak dile getirmedi. Devlet Başkanı ile lideri olduğu İşçi Partisi'nin ileri gelen üyelerinin prensipte nükleer güce asla karşı olmadıkları biliniyordu. Koalisyon ortağı muhafazakar parti ise, ezelden beri nükleer gücün savunucusuydu. Şimdi Brezilya hükümeti, işbaşına geldikten 2 yıl sonra, atom teknolojisine ilişkin ilk kararları almaya başladı.
Teknoloji Bakanı Eduardo Campos, basına açıklama yaparak; bekleme, gözden geçirme ve sondaj yapma döneminin sona erdiğini duyurdu. Campos, Brezilya'nın sivil nükleer programının yeniden başlatıldığını, bunun konjonktüre katkısı olacağını ve hükümet açısından öncelik taşıdığını ilan etti. Campus, şöyle konuştu:
"Brezilya'nın kalifiye nükleer güç uzmanlarına ve teknik kapasiteye ihtiyacı var. Amaçladığımız kapasiteye ulaşmak için. Nükleer programımızı her alanda sürdürmek zorundayız. Program 7 nükleer santralin inşa edilmesini ve bunlardan 4'ünün ülkenin kuzeydoğusunda kurulmasını öngörüyor. Çünkü bu bölge; son enerji bunalımı sırasında, 3 yıl önce tüm ülkede cereyan sıkıntısı çekildiğinde, bundan en fazla etkilenen kesim oldu"

Kuzeydoğudaki 4 nükleer santralin gelecek yıllar içinde tamamlanması bekleniyor. Bu santrallerden 2'sinin, Siemens-KWU'nun Rio de Janeiro körfezinde inşa ettiği Angra II santralı gibi, bin 300 megawattlık kapasiteye sahip olması planlanıyor. Angra II, 4 yıldır geniş bir bölgeye elektrik sağlıyor. Bu arada, Siemens-KWU, nükleer enerji alanında, Fransız devlet kuruluşu Framatom ile birleşti. Ancak bu 2 şirket, Brezilya'nın nükleer projeleri konusunda henüz açıklama yapmaktan kaçınıyor. Brezilya Teknoloji Bakanlığı Sözcüsü Gustavo Souza da, geleceğe ilişkin açıklamalar yapmıyor: Şu sıralarda nükleer programımız yeniden canlanmakta. Yeni nükleeer santraller konusunda görüşmeler yapıyoruz. Ancak şu anda öncelikli olan, Angra III'ün tamamlanması. Bu amaçla 1980'li yıllardan bu yana çok teçhizat satın aldık.

Satın alınan techizat ve Siemens-KWU imalatı, Atlantik kıyısında, Angra I ve Angra II reaktörlerinin bulunduğu arazide depolanmış durumda. Angra I reaktörü Amerikan Westinghouse şirketi tarafından kurulmuştu ve artık bakımdan geçmesi gerekiyor. Bu arada Brezilya, 1 taşla 2 kuş vuruyor. Brezilyalı devlet kuruluşları Eletronuclear ve Nuclep, yurtdışında da nükleeer reaktör montajı yapabilmek için, Alman-Fransız ortak girişimi Framatome ile işbirliği yapıyor.

Teknoloji Bakanı Campos, atom gücünün tüm dünyada yeniden önem kazandığını, gelecek 10 ila 15 yıl içinde elektrik üretiminin yüzde 25'inin nükleer tesisler yoluyla sağlanacağını belirtiyor. Bu oran, Fransa'da şimdiden yüzde 75'e ulaşmış durumda. Brezilya gelişmekte olan pazardan payını almak, aynı zamanda dünya çapında yıllık cirosu 6 milyar euroyu aşan zenginleştirilmiş uranyum ticaretinden de kar sağlamak istiyor. Bu amaçla geçenlerde Rio de Janeiro'da bir uranyum zenginleştirme tesisi hizmete girdi. Dünyanın 6. büyük uranyum rezervine sahip olan Brezilya, gelecekte 20 dolayında nükleer santral inşa etmeyi planlayan ticaret ortağı Çin'e zenginleştirilmiş uranyum ihraç etmeyi planlıyor.

En Çok Aranan Haberler