Çin'in dönem başkanlığını üstlendiği BRICS Zirvesi'nde, küresel ekonomik büyüme, ticaret, yatırım, finansal iş birliği ve iletişim konularına odaklanılacak. Liderlerin dışında iş dünyasından temsiliciler de katılacak.
Gelişmekte olan ülkelerle diyalog ve görüşmelerin de yapılacağı zirveye bu yıl Mısır, Gine, Meksika, Tayland ve Tacikistan liderleri de davet edildi. Bu davetin BRICS'in genişlemesi amacıyla yapılmadığını belirten Çinli yetkililer, görüşmelerin 'BRICS Plus' adı altında düzenleneceğini kaydetti. Söz konusu ülkeler, forumun ikinci günü "Gelişmekte Olan Ülkeler ve Yükselen Pazarlar Diyalog Toplantısı"na katılacak. Toplantıya Şi başkanlık edecek.
500'DEN FAZLA FİRMA VE BİNDEN FAZLA TEMSİLCİNİN KATILMASI BEKLENİYOR
Öte yandan zirvenin bu yılki teması 'Daha Parlak Gelecek için Daha Güçlü Ortaklık' olarak belirlendi. Liman kent Şiamın'daki Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilecek zirveyi 80 ülke ve bölgeden bini aşkın gazeteci takip edecek. Zirveye Çin ve diğer ülkelerin iş dünyasından 500'den fazla firma ve binden fazla temsilcinin katılması bekleniyor.
BRICS'e üye ülkeler kurulduğundan bu yana dünya ekonomisindeki paylarını yüzde 12'den yüzde 23'e çıkarttı. Ayrıca dünyanın en kalabalık iki ülkesini bir araya getiren BRICS, dünya nüfusunun yüzde 47'sini oluşturuyor. BRICS ülkeleri ilk defa 2006'da Birleşmiş Milletler (BM) 61. Dönem Genel Toplantısı'nda dışişleri bakanları seviyesinde toplanmıştı.
İlk zirve ise 2009'da Rusya'nın Yekaterinburg kentinde yapıldı. Bugüne kadar 8 zirveyi geride bırakan BRICS ülkeleri, her yıl bir ülkede olmak üzere devlet başkanları seviyesinde bir araya geliyor.