LONDRA (İHA) - İngiliz basınında bugün, "İsrail'in Gazze'ye saldırısı", "Başbakan Brown'dan İngiltere halkına yeni bir dönem vaadi", "İngiliz ekonomisinin 2008 performansı" başlıkları öne çıkıyor.
BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish/"te yer alan basın özetlerine göre, yeni yılın ilk gününde İngiliz gazetelerinin ortak konusu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı.
Konuyu farklı yönleriyle ele alan gazeteler, saldırıların ortaya çıkardığı yıkım ve insani dramı görüntü ve yazılarla aktarıyor.
Uluslararası toplumun çatışmalara son verilmesi çağrısı yaptığını belirten gazeteler, bölgenin yeni bir yıla daha kan ve gözyaşı içinde girdiğinin altını çiziyor.
Guardian İsrail'in uluslararası düzeyde dile getirilen ateşkes çağrılarını reddettiğini ancak liderlik içinde görüş ayrılıkları belirdiğini kaydediyor.
Times da İsrail'in ateşkes çağrılarına kulak tıkadığını belirtirken, Hamas ile İsrail ordusu arasında ilk kara çatışmalarının da yaşandığını bildiriyor.
Independent'a göre "barış elçilerine meydan okuyan" İsrail Gazze'nin işgaline hazırlanıyor.
Daily Telegraph İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un Gazze'de bir insanlık felaketi yaşanabileceği uyarısını yaptığını aktarıyor.
Guardian İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un yeni yıl mesajında halkına yeni bir dönemin kapılarını açmayı vaadettiğini bildiriyor.
Gazeteye göre, Başbakan Brown 2008'de yaşanan mali kriz ve bunun reel sektöre yansımalarının artık "serbest piyasa dogmasının" sonunu getirdiğini belirtiyor.
Brown'un ABD'nin yeni seçilen başkanı Barack Obama ile yeni bir "yeni bir ilerici dönem" başlatma yönünde çaba sarfetme sözü verdiğini belirten gazete, başbakanın yeni yıla yönelik olarak temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu yazıyor. Gazeteye göre, İngiltere başbakanı Obama ile "değişim için küresel koalisyon" kurabileceklerini söylüyor. Bundan önceki ekonomik daralma dönemlerinde hükümetlerin siyasi baskılara boyun eğerek yatırımlarda kesinti yaptığını ve böylece yeniden büyüme dönemine girilmesinin
önünü tıkadığını belirten Brown, kendisinin liderliğinde böyle bir uygulamanın söz konusu bile olmayacağını ileri sürüyor.
2008 yılındaki ekonomik performansı değerlendiren gazeteler bunun İngiltere tarihinin en kötü dönemlerinden biri olduğunda birleşiyor.
Daily Telegraph hisse senetlerinin 2008 performansının, küresel ekonomik krizin başladığı, 1929 yılından bu yana en kötü ikinci performans olduğunu belirtiyor. Gazeteye göre, yaşananlar İngiltere'nin sonunda IMF'ye el açmak zorunda kaldığı 1970'li yıllarda yaşananları akla getiriyor.
Independent da Londra borsasının ana endeksi FTSE 100'ün 24 yıllık tarihinin en kötü performansını sergilediğini belirtiyor. Gazeteye göre, yüzde 31 gerileyen endeksin en kötü performansını da yüzde 90 gerileyen HBOS sergiledi. Gazete, İngiliz ekonomisinin daha gerçekçi bir portresi addedilen FTSE 250 endeksinin de yüzde 40 gerilediğine dikkat çekiyor.