HABER

Brusella uyarısı

YOZGAT (İHA)- Yozgat İl Sağlık Müdürü Alper Tuba Özdemir, üreticilerin ve tüketicilerin brusella hastalığına dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Hayvan ve hayvansal ürünlerden bulaşan brusella hastalığı nedeniyle devlet hastanesine bir çok vatandaşın müracaat ettiğini belirten Sağlık Müdürü Özdemir, "Son haftalarda brusella şikayeti ile 3 vatandaşımız devlet hastanesine müracaat etmiştir. Bu sayı normalin altındadır. Bu nedenle hiçbir endişeye gerek yok" dedi.

Brusellanın gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı ve ekonomi açısından önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Özdemir, "Bu hastalık hayvanlardan insanlara geçer. Hasta insandan sağlam insana bulaşması nadirdir. Gelişmiş ülkelerde görülmezken, gelişmekte olan ülkelerde temizlik kurallarına fazla uyulmadığı için diğer bulaşıcı hastalıklar gibi brusella da sık görülmektedir" diye konuştu. Brusella mikrobunun insanlara süt, süt ürünleri, et ve doğrudan temasla hayvanlardan bulaştığını vurgulayan Özdemir, şunları söyledi:

"Bulaşma, sindirim sistemi, deri ve gözden geçmektedir. Brusella mikrobu tereyağında 4 ay, beyaz peynirde 3 ay canlı kalabilmektedir. Dünyada bir çok kişi brusella riski altındadır. Risk altındaki kişilerin çoğu ise bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde hayvancılıkla uğraşanlardır. Meslek hastalığı olarak da bilinen brusella, veteriner hekimler, hayvan tüccarları, hayvan bakıcıları, mezbaha işçilerinde sık görülmektedir. Belirtileri ise bilinmeyen uzun süreli dalgalı ateş, gece terlemeleri, hafif yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, kas ve eklem ağrıları, sindirim bozuklukları. Hastalık tedavi edilmediği durumlarda kalp, akciğer, dalak, testis, uterus ve sinir sistemi gibi çeşitli organlara yayılmaktadır. Bunlardan başka, eklemlerde ve omurgalarda yangı, kan tablosunda değişiklik ve ruhsal bozukluklar da meydana gelebilmektedir. İnsanlarda kalıcı kısırlık, sakatlık yapabilmektedir. Bu belirtilerin görülmesi durumunda bir hekime başvurulması gerekmektedir. Brusella ölümlerde ortaya çıkabilmektedir."

Hastalıktan korunmak için pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinin kullanılması gerektiğini belirten Özdemir, "Hayvancılıkla uğraşanlar hayvanla temas sırasında eldiven, gözlük gibi uygun korunma malzemesi kullanmalıdırlar. Hayvancılıkla uğraşanların veteriner hekimlerin önerileri doğrultusunda hayvanlarını aşılatmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler