HABER

Bruselloz mikrobuna dikkat

Bruselloz mikrobuna dikkat

ELAZIĞ (İHA) - Uzmanlar, yaz aylarında artış gösteren bruselloz mikrobuna karşı vatandaşları uyararak, pastörize edilmemiş süt ürünlerinin kullanılmaması gerektiğine işaret ediyor.

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sırrı Kılıç, bruselloz hastalığının özellikle yaz aylarında kırsal kesimlerde sağılan hayvanların sütlerinin pastörize edilmeden hemen mayalanıp peynir ya da yağ elde edilmesiyle 4-5 kat artış gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Kılıç, bruselloz mikrobunun çoğu gelişmiş ülkede tamamen ortadan kalktığını ama Türkiye'de hayvanlar arasında oldukça yaygın bir hastalık olmaya devam ettiğini bildirerek, özellikle İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde ve Antalya yöresinde daha yaygın görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Kılıç, "Malta Humması, ondülan ateş, Akdeniz Ateşi ve peynir hastalığı olarak da bilinen bruselloz, tüm dünyada yaygın önemli bir halk sağlığı sorunudur. Daha çok evcil hayvanlarda düşükle seyreden enfeksiyonlara neden olur. Hastalık, insanlarda her yaş ve cinste görülmekle birlikte 15-35 yaş arsında olanlarla hayvan yetiştiricilerinde, veteriner ve sağlık memurlarında, et sanayiinde ve mezbahada çalışanlarda daha sık görülmektedir. Bruselloz hayvanlarda mastit (meme iltihabı) yaptığından insanlara ya direkt temas veya et, süt ve süt ürünlerinin yenmesi, daha az oranda da enfekte tozların solunmasıyla bulaşabilmektedir. Ancak, ülkemizde hastalık en çok çiğ sütten yapılan peynir veya krema yağlarla bulaşmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Sırrı Kılıç, Brusella bakterilerinin alınışından 2-3 hafta sonra ortaya çıkmaya başladığına dikkat çekerek, hastalığın önce halsizlik, iştahsızlık, hafif ateş ve ağrılarla başladığını kaydetti. Kılıç, "Daha sonra üşüme ve titremeyle 38-39 dereceye kadar yükselen ve gece yarısı bol terlemeyle düşen bir ateş vardır. Bu ateş şekline ondülan ateş denir. Klinik belirtiler, zamanla hafifler ve hastalar hekime başvurmaktan vazgeçebilir. Bu devrede tanı konup tedavi edilmezse, hastalık kronikleşerek daha ciddi komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olur. Hastalığın ateşten sonra en önemli belirtisi kas ve eklem ağrılarıdır. Bu belirtiler, hastalığın 3.ve 4. haftasında daha sık görülür. Tüm eklemler tutulmakla beraber kalça, diz ayak ve el bilek eklemleri daha fazla etkilenir. Bu belirtilerin dışında cilt bulguları, hematolojik, nörolojik, kardiyolojik bulgularla solunum sistemi ve genitoüriner sistem bulguları da görülebilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Sırrı Kılıç, ayrıca korunma yöntemlerine de değinerek, hayvancılıkla uğraşanların hayvanlarını zamanında aşılatmaları, süt ve süt ürünlerinin hazırlanmasında da çok titiz davranılması gerektiğini belirterek, tüketicilerin de kaynağını bilmediği taze peynir ve diğer süt ürünlerini sorgulamadan ve peynirleri salamura yapıp en az bir ay veya 45 gün bekletmeden tüketmemeleri gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu.

En Çok Aranan Haberler