YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bsksn Eker: Takviye Gıda Üreticileri Onaysız Işlem Yapamayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, takviye gıda üretenlerin, her ürün için bakanlıktan onay...

Bsksn Eker: Takviye Gıda Üreticileri Onaysız Işlem Yapamayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, takviye gıda üretenlerin, her ürün için bakanlıktan onay alacağını, üreticilerin onay almadan işlem yapamayacaklarını açıkladı.

Gıda takviyelerindeki artan istismar üzerine harekete geçen ve yakın takip başlatan Bakanlık, konu ile ilgili yeni bir yönetmeliği hayata geçirdi. Yönetmelikle gıda takviyelerine sıkı takip sistemi getirildi, takviye edici gıdalarda izlenebilirliği temin etmek amacıyla da ürün takip sistemini kurdu. Bakan Eker, yeni yönetmeliğin getirdiği yeniliklerle ilgili Ankara'da bakanlığın sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenledi. Eker, toplantıda yaptığı konuşmada takviye edici gıda üreten ve ithal eden gıda işletmecilerinin her ürün için ürünü piyasaya sürmeden önce, bakanlıktan onay almaları gerektiğini söyledi. Halk sağlığı için yüksek derecede risk ihtiva eden ürünlere bu mekanizmanın uygulanacağını bildiren Eker, "Ürünleri pazarlayanlar ve üretenleri onay prosedürüne tabi tutacağız. Toplum sağlılığı ile ilgili uygulanan prosedür ne ise gıda takviye edicilerle ilgili uygulanacak da o olacak." dedi.

Ürünlerle ilgili özel izleme sistemi uygulanacağını da aktaran Eker, 'Karekod' adlı uygulamanın da gerek bakanlığın denetim elemanlarını gerekse vatandaşların cep telefonları ile ürünlerin sahte olup olmadığını izleyebileceklerini dile getirdi. Usulsüzlüklerde ağır müeyyidelerin uygulanacağını da anlatan Eker, "Ürünlerin teşhirinin dışında, ürünü toplatma, iş yerini kapatma, savcılığa suç duyurusunda bulunma gibi cezai işlem yönünde sevk gibi bir çok müeyyideler bundan böyle uygulanacak." diye konuştu.

"REKLAMLARI ENGELLEMEK İÇİN YASAL DEĞİŞİKLİĞE GİDEBİLİRİZ"

Teşhir ürünlerinin reklamlar aracılığı ile televizyon ve internetten de satışının yapıldığını aktaran Eker, şöyle konuştu:

"Hem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda hem de RTÜK ile bu ürünleri satanları takip ediyoruz. Bundan sonraki süreç içinde izleme sistemi biraz daha ayrıntılı olacak. İlgili kurumlarla konuşularak bu tür ürünlerin reklamlarına sınırlamalar getirmek için yasal değişikliğe de başvuracağız. Bunları çok mecbur kalınmadığı sürece yapmak doğru değil. Eğer toplum sağlığı söz konusuysa, başka türlü bunlarla mücadele edilemiyorsa, sadece yasayla yapılabilecekse o konuda da bir çalışma yapılabileceğini ifade etmek istiyorum."

Eker, konuşmasında takviye edici gıda onayı için içeriğindeki maddeler, miktarları ve oranları ile bunların insan sağlığı için tehlike oluşturmadığına dair raporların yer alması gerektiğini anlattı. Bu tür ürünlere yönelik ilginin her geçen gün arttığını vurgulayan Eker, Türkiye'de üretilen ve ithal edilen takviye edici gıda miktarının yıllık 8 bin ton civarında olduğunu söyledi. Eker, "Onun için bu alanın mutlaka iyi takip edilmesi, iyi regüle edilmesi ve toplum sağlığına zarar verebilecek uygulamalardan kaçınılması gerekiyor. Bunun için sıkı bir takip mekanizması getirdik. Bugün 22 maddelik bir yönetmelik yayımlandı. Bundan sonraki süreçte takviye edici gıdalarla ilgili çok daha sıkı kurallar getiriyoruz." ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler