YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BTC’den kalkınma desteği

BTC 2007 yılından bu yana Adana ve Osmaniye’de 30 köyün kalkınmasına destek olmak için yaklaşık 3 milyon ABD Doları yatırım yaptı.

BTC’den kalkınma desteği

BTC Şirketi 2007 yılından bu yana Adana ve Osmaniye’de 30 köyün kalkınmasına destek olmak için yaklaşık 3 milyon ABD Doları yatırım yaptığını, eş fonlarla bu rakamın 5 milyon ABD dolarına ulaştığını açıkladı

Bakü-Tiflis-Ceyhan Şirketi’nin (BTC Şti.) uygulayıcı ortağı Par Danışmanlık A.Ş. tarafından yürütülmekte olan Adana ve Osmaniye Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi’nin sonuçları 25 Haziran 2012, Pazartesi günü Ceyhan Öğretmenevi’nde yapılan bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya Adana İli Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, Yumurtalık Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, Ticaret ve Sanayi, Ziraat Odası Başkanları ile sivil toplum kuruluşu yöneticileri, Çukurova Üniversitesi temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

BP Türkiye Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Direktörü Hakan Türker, “BTC boru hattı ülkemizde 1076 km yol alarak insanı, doğası ve kültürü ile çok etkileyici bir coğrafyadan geçerek Akdeniz’de Ceyhan Terminali’ne ve buradan da dünya pazarlarına ulaşıyor. Boru hattının doğal çevresinin korunup geliştirilmesi ve yakın yerleşimlerde yaşayan toplulukların kalkınmasına katkı sağlanması, bölgede önemli bir yatırımcı kuruluş olarak şirketimizin ana faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Bu nedenle, BTC Şti. olarak 2003-2012 arası Türkiye’deki ek yatırım programlarına 37,5 milyon ABD doları kaynak ayırdık. Hayata geçirilen projeler aracılığıyla kamu, uluslararası kurumlar, kalkınma ajansları ve yerel halktan sağlanan fonlarla BTC katkısına ek olarak boru hattı güzergahındaki yerleşim birimlerine yaklaşık 80 milyon ABD doları değerinde eş fon getirildi. Bu hacimde ve bu kadar uzun soluklu bir sürdürülebilir sosyal sorumluluk programı uygulaması hem dünya için bir örnek oluşturdu, hem de bu uygulamaların Türkiye’de gerçekleşiyor olması Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk deneyimi için çok önemli bir artı oldu” dedi.

Türker ayrıca, BTC’nin “iyi komşuluk ve sürdürülebilir iş ortamı yaratma” ana ilkesine dayalı kurumsal sosyal sorumluluk yaklaşımları çerçevesindeki proje desteklerinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini duyurdu. Yeni programlar çerçevesinde bölgedeki üreticilere sağlanacak destekler için ihale sürecinin devam ettiğini ve yeni projelerin 2012 sonbahar döneminde başlamasının öngörüldüğünü belirtti.

Adana ve Osmaniye Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi (SKKP) hakkında bilgi veren Par Danışmanlık Proje Koordinatörü Tezcan Eralp Abay, bugüne kadar BTC tarafından bu proje için aktarılan fonun tutarının 3 milyon ABD doları olduğunu, proje faaliyetleri için üretici-köylü katkısı ve diğer kalkınma kuruluşlarından sağlanan eş fon tutarı ile birlikte bu bölgede yapılan kalkınma projelerinin yaklaşık 5 milyon ABD dolarına ulaştığını belirtti. Abay, bu bölgedeki yatırım projelerinden boru hattı güzergahında bulunan 30 köy halkının ve çevre ilçelerde yaşayan yaklaşık 20 bin kişinin faydalandığına dikkat çekti.

Projeye uygulandığı yıllar boyunca güçlü destekler veren Adana ve Osmaniye Valiliği, Ceyhan ve Yumurtalık Kaymakamlığı, Belediye başkanlığı ve çeşitli kuruluşlar yanında projeye emek veren kişilere teşekkür plaketlerinin verildiği etkinlikte, kamu kurumlarının temsilcileri, Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri ve yararlanıcılar da proje konusundaki izlenimlerini dinleyicilerle paylaştılar.

Editöre Notlar:

Adana ve Osmaniye Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi neyi hedeflemişti?

- Topraktan bilinçli yararlanmada tüm ülke için önder bir bölge yaratmak,

- Modern hayvan yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve etkin kooperatifler yaratmak,

- Balıkçı topluluklarının geçim kaynaklarını geliştirmek,

- Bölge için örnek teşkil edecek bir kadın girişimciliği deneyimi yaratmak.

Adana ve Osmaniye SKK Projesi’nde elde edilen kimi başarılar

- Köy içme-kullanma ve sulama suyu, hayvan içme suyu, okul iyileştirmeleri, sağlık ocağı, köy konağı, köprü, arazi yolu gibi konularda çok sayıda küçük ölçekli altyapı çalışmaları gerçekleştirildi.

- Bitkisel üretim, meyvecilik, sebzecilik, hayvancılık gibi konularda düzenlenen eğitimlere toplam 2889 üretici katıldı.

- 2007 yılında başlatılan toprak analizi kapsamında proje sahasını temsilen 278 toprak örneği analiz edildi ve sonuçları köy toplantılarıyla üreticilerle paylaşıldı.

- Bölgedeki “taban taşı” probleminin yoğun olduğu 21 ova köyüne dipkazan makinesi yaptırılıp muhtarlıklara hibe edildi. Dip patlama makineleri toplam 20.000 dönümden daha geniş bir arazide kullanıldı.

- Proje ekibi tarafından geliştirilen bir işleme yöntemi 63 gönüllü üreticiyle 2 dönümlük arazilerde sınandı. Deneme sahalarında üreticilerin ana ürünlerinde ortalama % 32 daha fazla kazanç sağlandı.

- En etkin toprak pH düzenleyicisi olan elementer toz kükürtü tarlalara serpme için yeni bir tarım makinesi geliştirildi. 20 proje köyüne ortak kullanım amacıyla birer makine hibe edildi. Halen bölgedeki kükürt serpme makinesi sayısı 50’ye ulaşmıştır.

- 20 köyden 20 lider üreticinin toplam 3000 dönüm arazisinde denenen kükürt ve dip patlatma uygulamasından komşu tarlalara göre mısır ve buğdayda % 31, yer fıstığında % 33, pamukta % 4 verim artışı sağlandığı görüldü. Yaklaşık bir hesaplama ile projenin önerdiği uygulamaların sağladığı verim artışları bölgeye en az 800.000 TL ek kazanç getirdi.

- Proje köylerinde toplam 1413 üreticiye büyükbaş hayvan bakımı ve beslemesi konusunda eğitim verildi. 26 köyden 857 yetiştiricinin toplam 2594 büyükbaş hayvanına mastitis hastalığına karşı koruyucu aşılar yapıldı.

- 87 hayvan barınağı büyük ölçüde iyileştirildi. 520 dönüm alanda silajlık mısır üretimi desteklendi.

- Hemite ve Çevre Köyler Toplumsal Gelişim ve Girişim Derneği ile Tatarlı ve Çataklı Köyleri, Kurtpınarı Beldesi ve Kaldırım Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerine birer süt işletmesi ve yem karma ve kırma üniteleri kuruldu. Bu işletmeler 2009-2011 yılları arasında toplam 4.000 ton süt topladılar ve üreticilerine 2.000 ton yem sağladılar.

- Gölovası köyünden 22 gence kaynakçılık, 10 genç kadına cilt bakımı ve güzellik kursu, toplam 56 kadına temel bilgisayar kursu verildi.

- Yumurtalık’tan 37 balıkçının miço belgesi için gereken sertifikayı edinmeleri sağlandı.

- Gölovası köyünde 19 balıkçı ailesine toplam 200 dönüm zeytin bahçesi kuruldu.

- Yumurtalık’ta toplam 12 balıkçının pansiyonlarına mutfak, banyo ve tuvalet yenileme, dolap, yatak, TV, klima ve buzdolabı gibi ilave donanım destekleri verildi.

- Gölovası Su Ürünleri Kooperatifi balıkçı barınağında bir ofis ve balık soğutma ve muhafaza sistemi kuruldu. Kooperatif üyelerinin balıklarını toptan pazarlayan bir örgüt haline geldi.

- Kooperatifin devreye girmesiyle balıkçılar 2010 yılında toplam 70.000 TL, 2011 yılında ise 120.000 TL düzeyinde ek gelir elde etmişlerdir.

- Gölovası Su Ürünleri Kooperatifi’nin faaliyet alanını genişletebilmesi için 2012 yılı Haziran ayında bir şoklama ve depolama tesisi kuruldu.

- Yumurtalık körfezde ise öncelikle balık tür ve popülâsyonunun gelişimine orta vadede katkıda bulunacak bir yapay resif projesi uygulandı.

- Yumurtalık balıkçı barınağına bir vinç sistemi kuruldu.

BTC Şirketi Sosyal Sorumluluk Projeleri

BTC, Kurumsal Sosyal Sorumluluk çalışmalarını geliştirdiği Toplumsal Yatırım, Çevresel Yatırım ve Bölgesel Kalkınma Girişmeleri adı altındaki üç ek yatırım programı aracılığıyla yürütmektedir. BTC “doğaya ve insana zarar vermeme” temel ilkesi ve “sağlık, emniyet, çevre ve güvenlik” alanındaki uluslararası standartlara uygun olarak yürüttüğü “ham petrolü güvenli şeklide dünya pazarlarına ulaştırma” ana hedefi paralelinde sorumlu kurumsal vatandaşlığın bir gereği olarak da Boru Hattı’nın geçtiği yerleşimlerin ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan gelişmesine, kalkınmasına yönelik bir dizi proje çalışmalarına başta gerekli finansman olmak üzere teknik ve idari destekler sağlamaktadır. Uygulanan tüm projelerin başta katılım ve kalıcılık, kurumsal ve bireysel boyutuyla kapasite geliştirme olmak üzere, uygunluk, uygulanabilirlik, maliyet etkinlik, yaygınlaşma, şeffaflık gibi kriterlere uygun tasarlanması ve yürütülmesine özel önem verilerek, çalışmalar sonunda sürdürülebilir etkiler ortaya çıkarılmasına özel çaba harcanmaktadır. BTC, sosyal sorumluluk çalışmalarını “projelere hibe veren” donör kuruluş rolünün ötesine taşıyarak uygulamaları sürekli olarak yakından izleyip, değerlendirmekte, gerekli teknik ve idari yönlendirmelerle projelerin başarısını güvenceye almaya çalışmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler