YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BTK: Baz Istasyonları Şehir Dışına Çıkarsa Mobil Teknoloji Kesintiye Uğrar

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasının iletişime...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasının iletişime önemli bir darbe vuracağını belirtti. Tayfun Acarer bu istasyonların iletişimin yanı sıra acil yardım, ekonomi ve araç takip sistemleri gibi hizmetler için de gerekli olduğunun altını çizdi. Acarer, “Baz istasyonları söküldüğü için iletişim kuramayan ve acil yardım ihtiyacı olacak insanları düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

BTK Başkanı Acarer, yasanın kendilerine verdiği yetki ile mobil iletişimin sürdürülebilir olması için çalıştıklarını dile getirirken; bu çerçevede yönetmeliklerin yürürlükte olduğunu ve baz istasyonu kurulumlarının buna göre yapıldığını kaydetti. Mobil iletişimin haberleşmenin olmazsa olmazı haline geldiğini anlatan Acarer, bu sistemlerin baz istasyonuna ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de bilişim sektöründe çok iyi noktalara geldik. Türkiye'de 66 milyon mobil abone, 14 milyon sabit, 17,5 milyon civarında ise genişbant internet abonesi var. Dünyada bizim operatörlerimiz en hızlı 3G'ye sahip işletmeler. Bunun sürdürülebilmesi için alt yapı yatırımlarına izin verilmesi ve desteklenmesi lazım. Baz istasyonlarının, sübjektif gerekçelerle, bilimsel verilere dayanmadan sökülmesi kararları dünyada eşi benzeri olmayan kararlar. Türkiye’deki baz istasyonları ve cep telefonları en düşük verilerde, en güvenilir şekilde çalıştırılan sistemler. Türkiye’de baz istasyonlarının yaydığı ışıma için uygulanan limit değerler, Avrupa’dakinin 4 kat altında, 10 Volt/metre olarak belirlenmiştir.”

Tayfun Acarer, Türkiye’de 18 yıldır cep telefonu kullanıldığına dikkat çekip bu süre zarfında halen baz istasyonlarının insan sağlığına zarar verdiğine yönelik somut veri ve kanıt olmadığına temas etti. Dünyanın hiçbir yerinde baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılarak mobil haberleşmenin kullanılmasının mümkün olamayacağını savunan Acarer, “BTK olarak Türkiye’de kurulan her bir baz istasyonu için güvenlik mesafesi ve ölçüm sonuçlarına göre kurulum izni veriyoruz. Kurum tarafından yerinde yapılan ölçüm ve denetimler, belirlenen değerlerin geçilmediğini hatta değerlerin oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Baz istasyonlarının daha sık kurulduğu yerlerde ise ışıma çok daha az oluyor.” diye konuştu.

"BAZ İSTASYONU HAYAT KURTARIYOR"

BTK Başkanı Acarer, “Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasına yönelik her türlü karar ülkemizde hızla gelişen mobil teknolojilerin kesintiye uğramasına yol açacaktır. Mobil iletişime büyük bir darbe vuracaktır. Çünkü baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması demek, mobil teknolojilerin kullanılamaz hale gelmesi anlamını taşımaktadır.” şeklinde konuştu. Baz istasyonlarının sadece mobil iletişim sağlanması açısından değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden Acarer, “Baz istasyonlarını, acil yardım ve araç takip sistemleri gibi hizmetlerin sağlanması kapsamında da değerlendirmeliyiz. Mobil iletişim araçları ve baz istasyonları sayesinde Van depreminde pek çok insanımızın hayatı kurtarıldı. Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması; hem insanımızın iletişim özgürlüğüne, hem sağlığına, hem de hayatına yönelik olumsuzlukları beraberinde getirecektir.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler