YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bttdd'den Yunanistan'a "inancımıza Saygı Gösterin" Çağrısı

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi Başkan Şükrü Köse, Yunanistan'ın insafsızca ve ırkçı...

Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi Başkan Şükrü Köse, Yunanistan'ın insafsızca ve ırkçı bir bakış açısı ile Türk azınlığının inanç hürriyetine müdahale ettiğini ifade ederek, "Hristiyan bir valinin Müslümanları yönetecek müftüyü ve Hristiyanlardan oluşan bir heyetin bize dinimizi öğretecek din adamlarımızı tayin etmesi inadından vazgeçilmelidir" dedi.

Lozan Barış Antlaşması amir olmak üzere, Türkiye ile Yunanistan arasındaki antlaşmaların hepsinde, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının İslam dinini yaşamaları, öğrenmeleri ve öğretmelerinin Yunan devleti tarafından garanti altına alındığını hatırlatan Köse, "Yunan devleti yetkilileri bu yükümlülüklerini 1967 Cuntası'na kadar zaman zaman aksaklıklar olmasına rağmen yerine getirmiştir. 1967 Cuntası ile birlikte Batı Trakya Müslüman Türk azınlığı bütün azınlık haklarında olduğu gibi inanç hürriyetlerinde de sıkıntılar yaşamaya başlamışlar ve bu günümüze kadar gelmiştir. Dinimize karşı olan bu yaklaşım tarzının yakın tarihimizdeki uygulamalarının başlangıcını 3536/2007 sayılı kanunla gördük" şeklinde konuştu.

5-7 Şubat 2007 tarihlerinde Batı Trakya’yı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyani'nin, Başbakan Karamanlis adına yaptığını belirttiği ziyarette, iyileştirme paketi olarak adlandırılan açıklamalarında klasik yaklaşım dışında yeni bir şeyler olmadığını görmenin kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Köse, "Dora Bakoyani’nin 240 din adamının, Dimetoka, Gümülcine, İskeçe Müftülüklerinde maaşları Yunan devleti tarafından ödenerek görevlendirileceklerini açıklamasının, Lozan Antlaşması'nı tanımadıkları anlamına gelmekte olduğunu söylemiştik. Günümüzde Yunan parlamentosundaki gelişmeleri değerlendirdiğimizde, değişen bir şey olmadığını görmekteyiz. Yine insafsızca ve ırkçı bakış açısı ile insanlarımızın inanç özgürlüklerine ısrarla müdahale edilmektedir. Bir insanlık ayıbı olarak değerlendirdiğimiz, ilk çıkarıldığı yılda da reddettiğimiz bu yasayı yine aynı düşüncelerle reddetmekteyiz" diye konuştu.

Altı yıldan bu yana Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının Yunanistan meclisindeki temsilcilerinden olan ve Yunan parlamentosuna rekor oylarla giden Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman’ın Bursa’ya yapmış olduğu ziyarette çekilen bir fotoğraf karesi manşetlere taşınarak Türk milletvekilinine “ajan” suçlaması yapılmasına tepki gösteren Köse, şunları söyledi:

"Derneğimizi, azınlığa ait politikacılar ziyaret ettiği gibi, zaman zaman çoğunluğa ait politikacılar da ziyaret etmişlerdir. İmamlar Kanunu diye bilinen bu yasanın mecliste görüşüldüğü bir zamanda, bu kabul edilemez suçlamaların yapılması aslında her şeyi açıklamaktadır. Batı Trakya Türklerinin hak ve hukuku için her alanda çalışan ve bu yasanın da yanlış olduğunu ısrarla ve inançla savunan Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının kendilerine tevdi ettiği görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışan milletvekillerimize ders verdiklerini iddia eden Bağımsız Yunanlılar Partisi Milletvekili Terens Kuik’i ve ırkçı Altın Şafak Partisi başta olmak üzere bütün ırkçı yaklaşımları şiddetle kınamaktayız. Ayrıca Terens Kuik, Altın Şafak ve ırkçı düşüncedeki bu tarz yaklaşımının ucuz politik tavırlar olduğunu, gerek Yunanistan genelinde, gerekse bölgede huzur ve mutluluğa hiçbir katkısının olmayacağını beyan etmek isteriz. Bu tür ucuz politik çıkışların sadece kendi dar çerçevedeki yandaşlarını sevindireceğini, ülkesinin şu anına ve geleceğine zarar vereceğinin taraftarlarınca da bilinmesini isteriz. Demokrasilerde farklı düşüncelere tahammül etmek erdemdir. Rodop ve İskeçe vilayetinin, hatta Yunanistan’ın en yüksek oranda oyunu alarak parlamentoya gelmiş ve bütün insanlarımızı temsil yetkisi almış olan sayın milletvekillerimize yapılan saldırıları Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının hepsine yapılmış kabul etmekteyiz. Batı Trakya Türk azınlığı mensubu seçmenlerin bunun cevabını demokratik haklarını kullandıkları sandıkta bir kez daha vermekte tereddüt etmeyeceklerini düşünmekteyiz."

Batı Trakya Türk azınlığının tarihte olduğu gibi günümüzde de Yunanistan’ın birlik ve beraberliğinden yana olduğunun altını çizen Köse, "Son günlerde yaşadığımız bölücü, faşist yaklaşımlara insanlarımızın taviz vermeyeceğini, insanlarımızın arzusunun bölge barışı, huzuru ve ülkelerinin bir an önce ekonomik açmazdan çıkması olduğunu beyan etmek isteriz. Bugün yine inançlarımız üzerinden siyaset yapmaya kalkanlara bu oyunlara gelmeyeceğimizi bir kez daha hatırlatmak isteriz. Batı Trakya Türk azınlığının meselelerine gerçekten çözüm üretilmek isteniyorsa, dünyada örneği olmayan bir uygulama ile Hristiyan bir valinin Müslümanları yönetecek müftüyü ve Hristiyanlardan oluşan bir heyetin bize dinimizi öğretecek din adamlarımızı tayin etmesi inadından vazgeçilmelidir. Camilerimizde görev yapacak olan din adamlarımızı kendimizin seçmemizi engelleme çalışmalarından vazgeçilmelidir. Bütün dünyada diğer inançlara karşı gösterilen saygı gibi, biz de öncelikle ibadethanelerimize ve minberimize saygı gösterilmesini ve dokunulmamasını talep ettiğimizi hatırlatmak isteriz. Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’da temel değerlerin hala yok sayılıp ayaklar altına alınması Yunanistan ile birlikte Avrupa Birliğinin de ayıbıdır. Temel insan hak ve özgürlüklerinin bütün insanlar için geçerli olduğunu ve büyük devletlerin büyüklüklerinin attıkları imzalara sahip çıkmaları ve sözlerinde durmalarına bağlı olduğunu saygı ile kamuoyuna duyururuz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler