Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun (BTYK) 25. toplantısı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Vali Galip Demirel Ankara Vilayetler Evi'nde başladı. Toplantının başında basına açık bölümünde konuşan Erdoğan, toplantının ana gündeminin 'e-devlet' ve 'üstün zekalı öğrenciler' olduğunu söyledi.
Türkiye'de bilim politikalarının oluşturulmasında en yüksek karar organı olan BTYK'yı, "Ülkemizin geleceğine doğrudan etki eden, kritik kararların alındığı bir platform." diye niteleyen Erdoğan, güncel gelişmeler ve kamuoyu gündemi ne kadar yoğun olursa olsun bilim ve teknolojiyi kendi gündemlerinin daima üst sıralarında değerlendirdiklerini ve bunun böyle devam edeceğini söyledi.
Bölgesel güç haline gelen Türkiye'nin karşılıklı dayanışma, yardımlaşma ve ihtiyacı olanların yanında yer alma ilkeleri ve yumuşak güç politikasıyla hareket ettiğini anlatan Erdoğan, bu politikanın etkisinin ve sürdürülebilirliğinin, arkasında sağlam bir siyasi, ekonomik, teknolojik ve bilimsel güç olması halinde mümkün olduğunu vurguladı.
Erdoğan, bu nedenle iktidara geldikleri günden beri bilime, teknolojiye, yeniliğe ve savunma sanayine büyük önem verdiklerini vurguladı. Türkiye'yi tüm alanlarda olduğu gibi bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında 2023 yılında dünyanın en ileri ve en gelişmiş ülkelerinden, ilk 10 ülkeden biri durumuna getirmeyi amaçladıklarına işaret eden Erdoğan, "Özellikle savunma sanayi konusunda Türkiye'yi sadece kendi kendine yeterli bir devlet haline getirmekle kalmayıp, dünyaya teknoloji ve ürün ihraç eden bir ülke haline ulaştırmakta kararlıyız." diye konuştu.
Yüksek teknolojiye dayalı kendi savunma sanayi araçlarını üretemeyen bir ülkenin ne bölgesinde ne de dünyada söz sahibi olabileceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bizim savunma sanayine verdiğimiz önem aslında çatışma arzumuzdan veya saldırgan niyetlerimizden kaynaklanmıyor. Tam tersine bu çalışmalar bölgemizde ve dünyada barışı, huzuru, istikrarı koruma konusundaki kararlılığımızın bir sonucu." dedi.
Caydırıcı bir güçle desteklenmeyen yumuşak güç iddiasının sadece söylemde kalacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Türkiye artık kuvveden fiile geçtiği bir dönemde bulunuyor. Gelişmeler bu hedefe inşallah ulaşacağımızı gösteriyor. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulumuz, çok önemli yönlendirme ve koordinasyon görevleri yerine getirdi." değerlendirmesinde bulundu.
2015 SONUNA KADAR BÜTÜN VATANDAŞLARA AKILLI KİMLİK KARTI
Erdoğan konuşmasında, katma değeri yüksek proje üretme kararı doğrultusunda geliştirilen 'Akıllı Kimlik Kartı' projesinin de tamamlandığını, yerli cip ve milli yazılıma sahip bu kartların hayatın her alanında kullanılacağını da dile getirdi. Erdoğan, "Sağlık hizmetlerinden sosyal güvenliğe, ulaşımdan alışverişe kadar hayatın her alanında büyük kolaylıklar sağlayacak bu kartların dağıtımına bu yıl başlıyoruz. Hedefimiz 2015 yılı sonuna kadar bütün vatandaşlarımızın akıllı kimlik kartlarına sahip olmalarını sağlamaktır." diye ekledi. Erdoğan ayrıca tamamlanan projeler arasında yer alan 'Bütünleşik Sosyal Yardım Projesi' ile sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine en hızlı şekilde ulaştırılmasını sağlayacaklarını aktardı.
Türkiye'nin eğitim sisteminde çok önemli reformları gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim projesi olan ''Fatih Projesi'nin aşama aşama hayata geçirildiğini, eğitimde fırsat eşitliğini hedefleyen bu projeyle ülkenin her yerindeki çocukların aynı kalitede eğitim alma imkanına kavuştuğunu kaydetti. Eğitim müfredatının bilimsel kriterlere uygun şekilde yenilendiğini, öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda şekillenen bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Başbakan Erdoğan, bu çalışmaların başarıyla sonuçlandırılacağını belirtti.
Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilik alanında gerçekleştirdiği atılım ve yakaladığı ivmenin diğer ülkeler tarafından da dikkatle ve gıptayla takip edildiğine işaret eden Erdoğan, "Artık bilim ve teknoloji alanında bir Türkiye modelinden söz ediliyor." dedi.
Bugünkü toplantının gündeminde e-Devlet uygulamaları ve üstün zekalı çocukların eğitimi konularının da yer aldığını ifade eden Erdoğan, e-devlet sisteminin kamuda zaman ve maliyet tasarrufu, vatandaş açısından da işini devlet dairelerine gitmeye gerek kalmadan yürütebilmesi bakımından büyük önem taşıdığını kaydetti. Ayrıca Başbakan Erdoğan, "Üstün zekalı çocukların eğitimi maalesef Türkiye'nin geç kaldığı bir alan. Türkiye'yi 2023 yılına taşıyacak insan kaynağı için de kritik bir öneme sahip üstün zekalı çocukların eğitimi konusunda hazırlanan strateji ve uygulama planlarını bugünkü toplantımızda görüşeceğiz." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz