Bilgisayar kullanıcısı olarak, ister çok tecrübeli olalım, ister yeni, hepimiz hata yapabiliyoruz. İşte hazırlıksız yakalanmanızı engelleyebilecek 7 maddelik "yapmamanız gerekenler" listemiz.
Ön yüklü gelen araçları kullanmak
PC'nizle birlikte gelen her aracın kötü olduğunu söylemiyoruz, ancak bazıları hiç işe yaramadığı gibi bilgisayarınızı yavaşlatabilir de. PC'nizi yüklemediğiniz yazılımlardan kurtarmanız, zaman alıcı bir işolabilir. Ancak bunu yapmanıza yardımcı olacak PC Decrapifier gibi ücretsiz yazılımlar var. Bu araç, bilgisayarınızdaki işe yaramayan, çöp yazılımları bulup kaldırmanız için size bir liste sunuyor. İstemediğiniz programları seçerek onları kolayca silmeniz mümkün oluyor.
Programları varsayılan ayarlarla yüklemek
Ücretsiz yazılımlar, genellikle reklamlarla destekleniyorlar ve çoğu defasında yükleyicileri, sisteminizi yavaşlatabilecek ek ürünler veya ad-ware'lerle geliyorlar. Bu yüzden ücretsiz bir Windows yazılımı yüklerken "Özel" (veya "Custom") yükleme yapmaya ve araç çubuğu gibi üçüncü parti araçları yüklememeye dikkat etmelisiniz.
Kayıt defteri temizliği
Kayıt defterini temizlemenin sisteminizi yavaşlattığı, ne yazık ki çoğunlukla bir efsane. Hatta bunu yapmanız sisteminizin yavaşlamasına veya farklı sorunların baş göstermesine neden olabilir.
Çok fazla disk birleştirme
Windows, arka planda diskinizi otomatik olarak birleştirdiğinden, çoğunlukla bunu kendiniz yapmanıza gerek yoktur. Mekanik sabit diskinizi sadece yüzde 5-10'un üzerinde parçalanması halinde birleştirmelisiniz.
Bilgisayarı baştan başlatmamak
Windows'lu PC'niz herhangi bir sebep olmaksızın garip davranmaya başladığında, ilk önce onu yeniden başlatmayı deneyin. Yavaşlıklardan internet ve Wi-Fi sorunlarına birçok hatanın, PC'nizi yeniden başlatarak çözülebildiği biliniyor.
Yedek almamak
Verilerinizi yarın kaybedecek olsaydınız, şimdi yedekleyeceğiniz verileriniz olur muydu? Veri kaybı, yanlışlıkla silmekten donanımsal arızalara, virüslerden PC'yi düzgün kapatmamaya birçok nedenle yaşanabilir. Verilerinizi yedeklemenin birçok yolu var. Onları harici bir sabit diske yedekleyebilir, bulut depolama hizmetlerini veya ağ sürücülerini kullanabilirsiniz.
Windows ve diğer temel yazılımları güncellememek
Güncellemelerin yayınlanmasında birkaç neden var. Bu nedenlerin en başında yeni işlevler eklemek, hataları gidermek ve güvenlik sorunlarını kapatarak sisteminizi daha güvenli hale getirmek var.
İşletim sisteminizi ve yüklü temel yazılımları güncellememek, sizi güvenlik saldırılarına karşı savunmasız bırakabilir. Windows'u güncellemeyi unutmamanın en iyi yolu, otomatik güncellemeleri DenetimMasası'ndan etkinleştirmektir.
Bunun yanında antivirüsünüzün her gün otomatik olarak güncellendiğinden emin olun.