Denizli’nin Beyağaç ilçesinde sahip olduğu üç farklı ekosistemle dikkat çeken Kartal Gölü, Karagöl ve Topuklu Yaylası’nda bulunan karaçam ağaçları, bin 300 yıldır dimdik ayakta duruyor.
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), Denizli’nin Beyağaç ilçesi ile Muğla’nın Köyceğiz ilçesi arasındaki Sandras (Çiçek Baba) Dağı’na izcilerle birlikte inceleme gezisi düzenledi. 1995 yılında doğal sit alanı ilan edilen ve yaşları 850 ila bin 300 yıl arasında değişen dünyada eşine az rastlanır karaçamlar ve gen ormanının bulunduğu Beyağaç Anıt Karaçam Ormanları’ndaki geziye ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz, ÇEKÜD Başkan Yardımcısı Kerim İslam, ÇEKÜD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Abdullah Özhölçek, ÇEKÜD Denizli Temsilcisi Hakan Nizamoğlu, İzcilik Federasyonu Denetleme Kurulu Üyesi ve AKRA FM Genel Müdürü Naim Güleç, İstanbul Ticaret Üniversitesi Basın Danışmanı Mehmet Canıtatlı ile 40’a yakın çevre dostu ve izci katıldı.
Gövdeleri beyaza yakın yaşlı karaçamların tepeleri yıldırımlar nedeniyle kurumaya yüz
tutarken, bin yılı aşkın süredir taşıdığı tonlarca kar nedeniyle dalları ve tepesi şemsiye şeklini alan karaçamlar gözleri kamaştırıyor. Bu haliyle karaçamların uzaktan görünüşleri, ilkbahar ve sonbaharda dibinde biten onlarca çeşit şapkalı mantarları andırıyor.
Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat’ın verdiği bilgiye göre ormanda 700
rakıma kadar sarıçamlar boy gösteriyor. 700 metreden sonra karaçamlar mekan
tutuyor ve 2-3 yılda bir tohum veriyor. Bahar aylarında yaşlı karaçamların altında küçük tohumların içinden boynunu doğrultmaya çalışan binlerce karaçam fidanının ancak yüzde 10’u yaz aylarını atlatarak sağ salim sonbahara kavuşabiliyor. Türkiye'de ve dünyada yaşı binden büyük olup binlerce ağacın bir arada olduğu başka bir orman bulunmadığı belirtilirken, bin 309 hektarlık Anıt Karaçam Ormanı’nın florası, faunası ve dünyanın en yaşlı karaçam ormanlarından biri olması dolayısıyla Orman Genel Müdürlüğü
tarafından UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilerek tescil
edilmesi için de harekete geçildi.
Ayrıca Topuklu Yaylası yakınlarında Karaçam Gen Ormanı bulunuyor. Düzgün ve kaliteli ağaçların seçildiği gen ormanında tohumlar fidan yetiştirmek için kullanılıyor. Üniversiteler de bilimsel çalışmalarında bu ormanlardan yararlanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz