Yapılan deneyler neticesinde ‘emsalsiz’ sonuçlar kaydedildi ve bu ilaç, bu acımasız hastalığa karşı verilen mücadelede “ezber bozan” bir yenilik olarak sunuldu.
Tıpkı bugün kalp krizi geçirme riskiyle karşı karşıya olanlara verilen statinler gibi gelecekte de sağlıklı emeklilere bu ilaç yazılarak belki de demanstan kurtulmaları sağlanabilecek.
Bir İngiliz uzman bu ilacı, İngiltere genelindeki hastanelerde test edilmekte olan en iyi ilaç olarak tanımladı, diğerleri ise bu ilaç için ‘cezbedici’ sonuçlar ile yapılmış bir ‘ustalık ürünü’ diyor.
Ve Amerikalı bir doktor bu ilacın 25 yıllık kariyerindeki en iyi haber olduğunu söylüyor.
Devrim niteliğinde bir ilaç olan aducanumab, insanlarda Alzheimer hastalığının oluşmasını engelleyebilir
Alzheimer ve demansın diğer çeşitleri, İngiltere’de 850.000 kişiyi etkiliyor ve her üç dakikada yeni bir vaka ortaya çıkıyor.
Mevcut ilaçların faydaları sınırlı ve araştırmalara harcanan milyarlarca sterline rağmen on yıldan fazla bir süredir piyasaya yeni bir ilaç sürülebilmiş değil.
Mevcut tedaviler belirtileri hafifletirken aducanumab beyindeki hasarla mücadele ederek hastalığın seyrini değiştirecek ilk çare olma konusunda ümit vadediyor.
Bu ilaç, Alzheimer hastalarının beyninde tıkanıklığa sebebiyet veren, zehirleyen ve hücreleri öldüren bir protein olan amiloide yerleşen bir antikor içeriyor.
İsviçre’de tasarlanan bu ilaç, hastalığın ilk safhalarındaki 165 kişinin dâhil edildiği ilk denemelerde amiloidin beyinden çıkarılmasını tetikledi.
Ve bir ay boyunca bu ilaçtan yüksek dozda verilen erkekler ve kadınlarda bir yılın sonunda amiloid neredeyse tamamen sıfırlandı.
Bu ‘emsalsiz’ etki çok önemli olarak addedildi ve sonuçlar dünyanın en iyi bilim dergisi olan Nature’da yayınlandı.
Bu ilacın, Alzheimer’ın özelliklerinden olan ve beyin hücreleri için zararlı oldukları düşünülen amiloid proteini kümelerini yok ettiği belirlendi.
Rhode Island Butler Hastanesi’nde araştırmacı olan Amerika’lı Stephen Salloway bu konuda şöyle diyor: “Bu benim Alzheimer hakkında yaptığım 25 senelik araştırmam boyunca aldığım en güzel haber.”
“Bu ilaç, bu hastalıktan en çok etkilenen hastalara ve ailelerine umut ışığı oldu.”
Daha heyecan verici olan ise bu ilacın bu hastalığı durduracak gibi görünüyor olması.
Kendileri için yemek yapmak veya çöpleri dışarı çıkarmak gibi günlük işler ve hafızadaki devamlı zayıflama açısından tedavi olmamış erkekler ve kadınlara yüksek dozda bu ilaçtan verildikten sadece altı ay sonra durumlarındaki kötüleşme durdu.
Teste tabi tutulan insan sayısı, ilacın bu hastalığı gerçekten durdurup durdurmadığı konusunda emin olmak için çok azdı. Ancak Alzheimer’ın henüz ilk safhalarında olan 2.700 kişinin katılacağı bir deneme şu anda çalışma aşamasında.
İngiltere’de, Londra, Newcastle, Glasgow, Edinburgh ve Dundee gibi şehirlerin dâhil olduğu sekiz şehirdeki hastaneler ve klinikler de bu çalışmaya dâhil oldu ve çalışmaya katılacak hasta arıyorlar.
Çalışmanın 2020 yılında bitmesi bekleniyor ve eğer aducanumab’ın güvenli ve etkili olduğu kanısına varılırsa daha sonrasında kısa bir süre içinde piyasaya sürülebilir.
Ancak aşılması gereken birçok engel var.
Küçük bir grup insana verildiği zaman umut vaat ettiği düşünülen ilaçlar, test edilen kişi sayısı arttıkça başarısızlığa uğrayabilir.
Ek olarak aducanumab, felç riski doğuran, beyinde sıvı birikmesi gibi endişe verici bir yan etki gösterebilir.
Zorluklardan biri, etkili olabilecek kadar yüksek ancak zarara sebebiyet verecek kadar da kuvvetli olmayan dozu bulmak.
Amiloid bozucu başka antikorlar daha önce denendi.
Ancak Alzheimer’a bağışıklık kazanacak gibi görünen yaşlılar tarafından doğal olarak yapılan antikorları esas alan aducanumab’ın şimdiye kadarkilerin en iyisi olduğu söyleniyor.
Beyinin içine girmesinin ve antikorlara zarar vermeye odaklanmasının, önceki ilaçlara kıyasla daha iyi olduğu düşünülüyor.
UZMANLAR NE DİYOR?
Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Richard Morris
Bu ilk adımın önemi hafife alınamaz
Lancaster Üniversitesi’nden Profesör David Allsop
Bu bulgular “ezber bozan nitelikte” olabilir
Alzheimer Derneği’nde araştırma başkanı Dr. James Pickett
Bunlar, Alzheimer hastalığının nedenlerini değiştirmeyi amaçlayan bir ilaç için gördüğümüz en detaylı ve umut vaat eden sonuçlar.
İngiltere Alzheimer Araştırması bilimsel başkanı Dr. David Reynolds
Bu sonuçlar umut vaat eden kanıtlar ortaya koyuyor. Bu hastalığı tedavi edecek yeni bir ilaç sınıfı henüz görünmüyor.
Londra Üniversitesi Akademisi’nden Profesör John Hardy
Bu yeni veriler umut vaat ediyor
Rhode Island Butler Hastanesi’nden Profesör Stephen Salloway (CORR)
Bu benim Alzheimer hakkında yaptığım 25 senelik araştırmam boyunca aldığım en güzel haber.
Zürih Üniversitesi’nden Profesör Roger Nitsch (CORR)
Bu ilacın etkisi emsalsiz.
Aducanumab, Alzheimer’ın ilk safhalarında olan hastalardaki amiloid proteinini hedeflemek için tasarlanmış antikor adı verilen bir tedavi türüdür.
Aslen Zürih Üniversitesi’nde geliştirilmiş olan aducanumab, gelecekte Alzheimer oluşmasını engellemek için sağlıklı görünen yaşlılara da verilebilir.
İnsanlar 60’lı ve 70’li yaşlarında beyin taraması yaptırabilir. Böylece demans riski olduğu düşünülen kişilere bu ilaç verilebilir.
Günümüzde 65 yaşındaki kişilerin yüzde 15’inde amiloid birikimi mevcut ancak hâlâ bir belirti görülmemiş durumda.
Bu ilacı geliştirmekte olan Amerikalı ilaç firması Biogen’den Alfred Sandrock bu konuda şöyle diyor: “İnsanlarda belirtiler başlamadan önce onları tedavi edebildiğimiz zamanları hayalimde canlandırabiliyorum.”
“Bunu biz şu anda yapıyoruz. Örneğin; yüksek kolesterolü olan bir kişiyi kalp hastası olmadan önce tedavi ediyoruz çünkü kalp hastalığını engellemek istiyoruz.”
Uzmanlar, aducanumab’ın işe yarayacağından emin olmak için henüz çok erken olduğu konusunda uyarıyorlar. Yine de ilk alınan sonuçlar çok büyük bir heyecan yarattı.
Edinburgh Üniversitesi’nde nöroloji bölümünde profesör olan Richard Morris şöyle diyor: “Bu ilk adımın önemi hafife alınamaz. Sonraki adımlarda başarılı olmak için şans dileyelim.”
Lancaster Üniversitesi’nden Profesör David Allsop ise; “Eğer hafıza kaybındaki etkileri kanıtlanabilirse bu bulgular ‘yenilikçi’ olabilir’ diyor.
Alzheimer Derneği’nde araştırma başkanı Dr. James Pickett: “Bunlar, Alzheimer hastalığının nedenlerini değiştirmeyi amaçlayan bir ilaç için gördüğümüz en detaylı ve umut vaat edici sonuçlar”
İngiltere Alzheimer Araştırması bilimsel başkanı Dr. David Reynolds: “Bu sonuçlar umut vaat eden kanıtlar ortaya koyuyor. Bu hastalığı tedavi edecek yeni bir ilaç sınıfı ufukta görünüyor olabilir. Alzheimer hastası olan kişilerin kullanmaları için lisans alan son ilacın piyasaya sürülmesinin üzerinden on yıldan fazla bir süre geçti ve şu anda bu hastalığı durdurabilecek bir tedavi yok.”