HABER

Bu anayasa ile ilelebet devam edemeyiz

Brüksel - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, mevcut anayasa ile "Türkiye'nin ilelebet devam etmesinin mümkün olmadığını" belirterek, "devam edilmeye çalışılması halinde Türkiye'de sık sık yol kazaları olacağını" söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'e gelen Babacan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Gürcistan ve Ukrayna'ya ilişkin tutumunu "her iki ülkenin NATO ilişkisini sağlam tutmak ve hatta ileri götürmek" şeklinde özetleyen Babacan, bu konuda hararetli tartışmalar yaşanmasını beklediğini ifade ederek, "İlişkilerin geriye götürülmesi yanlış mesaj olur" dedi.

Babacan, Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya sorunlarına tarafların anlaşacağı çözüm bulunamaması ve Ukrayna'da devam eden iç siyasi sorunların ve kamuoyunda NATO üyeliğinin güçlü destek görmemesinin, her iki ülkeyi NATO üyeliğine hazırlayacak Üyelik Eylem Planına kabul edilmeleri ihtimalini zayıflattığını bildirdi. Babacan, "Her iki ülkenin de farklı sebeplerle NATO konusunda zamana ihtiyaçları olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Türkiye-AB süreci

Babacan, Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı süresinde sermayenin serbest dolaşımıyla bilgi toplumu ve medya olmak üzere iki fasılda daha müzakerelerin başlamasını beklediklerini kaydederek, "Fransa'nın üçüncü fasılla ilgili diğer üyeleri ikna çabalarının maalesef sonuç vermediğini" söyledi. Babacan, "Bizim reform sürecimiz fasılların açılmasına, kapanmasına bağlı değil" dedi.

TBMM gündeminde AB ile alakalı 10'u genel kurulda ve 20'si komisyonlarda olmak üzere 30 yasa bulunduğuna işaret eden Babacan, bakanlıkların yaptığı çalışmaların da az ya da çok AB ile alakalı olduğunu belirtti. Babacan, "Ancak Türkiye-AB ilişkilerinde bizi heyecanlandıran, meraklandıran konular çok fazla olmayacak" diyerek, 2009'da Kıbrıs'la ilgili gelişmelerin bunun istisnası olabileceğine dikkat çekti. Ali Babacan, Türkiye ekonomisi ve makro ekonomik istikrar için de AB
sürecinin "elzem olduğunu" vurgulayarak "AB reformlarının Türkiye'nin uzun vadeli siyasi istikrarının garantisi olduğunu" ifade etti.

Aksi halde "her an demokrasi ve hukuk kazaları çıkabileceği" uyarısında bulunan Babacan, AB sürecinin Türkiye'yi yerli ve yabancı yatırımcılar açısından öngörülebilir, güvenilir ve istikrarlı bir ülke haline getirdiğine işaret etti.

Sivil anayasa

Babacan, sivil anayasa çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: "Bizim Ulusal Programa bakan herkes görür ki, Türkiye'nin çok kapsamlı bir anayasa değişikliğine ihtiyacı var. Bu, bir gerçek, bunu kabul etmemiz lazım. Bu anayasa ile Türkiye'nin ilelebet devam etmesi mümkün değil. Ha, devam etmeye çalışırsak da Türkiye'de sık sık yol kazaları olacaktır, sıkıntılar olacaktır. Bu arzu ettiğimiz istikrar ortamını, gerçek istikrar ortamını hiçbir zaman yakalayamayız. Bunun için de el birliğiyle toplumun geniş kesimlerinde sağlayacağımız, sağlamaya çalışacağımız mutabakatla hareket etmemiz gerekecektir."
Ali Babacan, Türkiye'nin bir seçim dönemine girdiğine dikkati çekerek, "Önemli olan hedeftir, o yönde ilerlemektir. O hedefi kaybettiğinde, o zaman nereye gideceği belli olmayan bir Türkiye ile karşı karşıya kalırsınız ki, o doğrusu hiç kimse için iyi olmaz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Babacan, Hindistan'daki terör saldırısının ardından gerginleşen Hindistan-Pakistan ilişkilerinin hatırlatılması üzerine, iki ülke ilişkilerinde "çok daha dikkat gerektiren bir döneme girildiğini" belirterek, "aklıselimle hareket edilmesi, iyi bir iletişim sağlanması, iyi bir istihbarat paylaşımı, güvenlik güçlerinin birbiriyle temas halinde olması ve her iki ülkenin birbirine güvenebilmesi" gerektiğini vurguladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler