Bilim dergisi "Proceedings of the National Academy of Sciences"ta yayınlanan araştırmaya göre, ABD'li şirketlerin Çin'de yaptırdıkları üretimden kaynaklanan hava kirliliği Pasifik Okyanusu'nu aşarak ülkenin batısını etkisi altına alıyor.
Bilim insanları bu durumu "bumerang etkisi" olarak nitelendiriyor.
Araştırmaya göre, Çin'deki ihracata yönelik imalat sanayiinin yarattığı hava kirliliği ABD'nin batısındaki sülfat seviyelerinde günlük yüzde 12 ila 24 artışa neden oluyor.
Çin, ABD ve İngiltere'den uzmanlar 2006'dan bu yana derlenen veriler üzerinde yaptıkları incelemelerde, Çin'deki kirliliğin yüzde 20'sinin ihraç edilecek malların üretiminden kaynaklandığını da ortaya çıkardı. Buna karşın şirketlerin üretimi başta Çin olmak üzere başka ülkelere yolladığı ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerinde hava kirliliğinde gözle görülür bir azalma yaşandı.
Bununla birlikte geçtiğimiz onyıllarda hava kirliliği seviyelerini düşürmekte başarı sağlayan Los Angeles'ta federal standartların üzerine çıkan hava kirliliği günlerinin sayısında yeniden artış başladı.
Batıdan esen rüzgarlar kükürtdioksit, karbonmonoksit ve siyah karbon gibi zararlı maddeleri birkaç gün içinde Pasifik'i aşırarak Çin'den ABD'ye getirebiliyor.