HABER

Bu buluş mayına 'dur' diyecek

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Tanoğlu, mayın patlamaları ve diğer saldırılara karşı hasara en aza indirecek bir proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Bu buluş mayına 'dur' diyecek

Proje bittiği zaman, zırhlar; askeri araç, askeri kamuflaja uygulanabilecek. Ayrıca onaylanması durumunda günlük hayatta da kullanılacak ve binalar da olası saldırılara karşı geliştirilen zırhla korunacak.

Tanoğlu, yaptığı açıklamada, Gazi Üniversitesi ve Barış Elektrik AŞ ile ortak proje yürüttüklerini belirtti.

Projenin sadece mayın değil, diğer farklı tehditlere de karşı koyabilecek malzeme sistemleri geliştirilmesini kapsadığını anlatan Tanoğlu, uluslararası seviyede AR-GE çalışmaları yaptıklarını anlattı.

Temel hedeflerinin, “mayın patlaması sırasında oluşan şokun bertaraf edilmesi” olduğunu kaydeden Tanoğlu, “Hazırladığımız sistem, bir araca uygulanacaksa araç içerisindeki şokun en az hasarla atlatabilmesi, herhangi bir patlamada personelin bu yaşanan şok karşısında korunabilmesini içeriyor” dedi.

KORUYUCU ZIRH ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR

Projenin “insan ve personel koruyucu zırh” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tanoğlu, patlama ve şoka karşı geliştirdikleri malzemenin ilk testlerde başarılı sonuç verdiğini bildirdi.

İkinci aşamada, malzemenin değişik platformlara, bir araç ya da elbise üzerine uygulanabileceğini de kaydeden Tanoğlu, şunları anlattı:

“Sonuç bölümündeyse bu ileri teknolojiyle üretilen malzemelerin günlük kullanımda uygulamaya geçilip geçilmeyeceğine ilgili kuruluşlar karar verecek. Burada sadece mayın değil, diğer tehdit oluşturan unsurlara karşı koruyucu malzeme sistemlerinin geliştirilmesi konusunda da çalışmalar yapıyoruz. İnsan ve personel koruyucu zırh sistemleri üzerinde çalışıyoruz. Askeri personelin korunması veya binaların korunmasına yönelik malzemeler üzerinde araştırmalarımız sürüyor.”

“SİVİL HAYATTA DA KULLANILABİLİR”

Üzerinde çalıştıkları koruyucu malzemelerin sivil hayatta kullanılabileceğine dikkati çeken Tanoğlu, araçların da aynı malzemeyle korunabileceğini söyledi.Hem askeri hem de sivil araçların zırhlandırılması ya da şok karşısında dayanıklı hale getirilmesini amaçladıklarını ifade eden Metin Tanoğlu, “Bu projelerden bir tanesi de personeli koruyucu sistemler. Askeri personelin değişik tehditler karşısında korunması kıyafetlerin bu tehditlere göre hazırlanması gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Performansı yüksek esnekliğe sahip ileri teknoloji ürünler tasarlamayı istediklerini ifade eden Prof. Dr. Tanoğlu, sporla uğraşanların da tasarladıkları malzemeden yararlanabileceğini kaydetti.

MALZEME GİZLİ TUTULUYOR

Dağcılık sporu veya inşaat sektöründe çalışanların da insanı koruyucu zırh giyebileceğini anlatan Tanoğlu, “Şu ana kadar önemli seviyede testler gerçekleştirildi. 6 ay sonra projenin birinci ayağı sona ermiş olacak. Ama önemli olan bu projelerin hayata geçirilip geçirilmeyeceğidir. Biz AR-GE yapan insanlarız. Bu konu ile ilgili kararı milli savunma kurumları verecektir” dedi.

Metin Tanoğlu, zırhı üretecekleri malzemenin gizli tutulduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler