YEMEK

Bu Çatlakları Gördüğünüz Anda O Karpuzu Yemeyi Bırakın!

Yaz sofralarının baş tacı olan karpuzdan vazgeçmek mümkün değil. Hal böyle olunca yapılacak en iyi şey karpuz konusunda olabildiğince bilinçlenmek. Bu yöntemler sayesinde, seçtiğiniz karpuzun ne kadar doğal olduğunu anlamak çok kolay.

Bu Çatlakları Gördüğünüz Anda O Karpuzu Yemeyi Bırakın!

Mynet Yemek Facebook Sayfasını Beğenin

Karpuzun içindeki bu çatlaklar neyin habercisi?

İddialara göre, karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor. Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı resmi dairelerce onaylanmış, birkaç hormon maddesinden birisi. Ancak bu kimyasalın sanıldığı kadar masum olmadığını söyleyenler de var.

Karpuz Kesmenin 3 Basit Yolu

Forchlorfenuron ve zararlarına değinmenin zamanı geldi

Bazı sağlıkçılar ve çevreciler, bu kimyasalın vücuda girmesi sonucunda kanseri tetikleyebileceğini söylemekte. Oysa ABD Gıda Dairesi bunun aksini iddia ederek, yapılan çalışmalarda insanlar ve hayvanlar üzerinde herhangi bir yan etki görülmediğini belirtiyor.

Bizi kararsız bırakan hormonun tek zararı kanser değil

Resmi makamların güvenli raporlarına rağmen sivil kuruluşların iddiaları devam ediyor. İddialara göre, forchlorfenuron isimli büyüme hormonu kanseri tetiklemesinin yanı sıra bir nörotoksin olarak da tehlike arz ediyor. Yani beyin sağlığı açısından son derece zararlı. Tehlike uyarılarını ciddiye alanların yapabilecekleri tek şey bu kimyasalın kullanıldığı ürünleri ayırt edebilmek. Çünkü resmi raporlara göre sağlıklı olan forchlorfenuron hormonunun kısa vadede yasaklanması zor.

Forchlorfenuron hormonunu tespit etmenin birkaç yolu var

Bu yöntemler, konu üzerine kafa yoran hormon karşıtı aktivistler tarafından ortaya konmuş. Hormon karşıtlarının dikkat çektiği en önemli belirti meyvenin yapısında meydana gelen çatlaklar. Forchlorfenuron büyümeyi hızlandırdığı için, hızlandırılmış büyüme sonrasında bu çatlaklar belirgin olarak görülüyor.

Mükemmel Karpuzu Seçmenin En Basit Yolu!

Meyveniz olgun ve parlak görünecek ama…

Forchlorfenuron kullanılan meyveler doğalları gibi, hatta bazen doğallarından daha fazla canlı ve olgun görünebilir. Bu görüntü albesini yüksek ürünlere sebebiyet verse de, iş tat konusuna gelince durum değişiyor. Canlı ve olgun görünen karpuz, ısırdığınızda yavan bir tat veriyorsa, maalesef forchlorfenuron veya benzeri bir hormona maruz kalmış olabilir. Çünkü zamanından önce olgunlaşan meyve, kendi aromasını geliştiremeden hasat ediliyor.

Sulu karpuz hayaliniz yarım kalabilir

Kullanılan hormon karpuzu zamanından önce olgunlaştırdığı için bu durum meyvedeki su oranını da etkiliyor. Meyve, olması gerektiği zamandan önce olgunlaştığı için bünyesinde yeteri kadar sıvı barındıramıyor.

Parlak kabuğun altındaki kırmızı renge dikkat

Forchlorfenuron hormonu meyveyi o kadar çabuk olgunlaştırıyor ki, karpuzun sevdiğimiz kırmızı rengi tam olarak oluşamıyor. Canlı ve parlak görünen kabuğun altından çıkan bu beyaza çalan kırmızı maalesef büyüme hormonunun belirtilerinden.

Karpuzun çekirdeklerine dikkat!

Hormonun sonucu olarak vaktinden önce olgunlaşan karpuzun çekirdekleri alışık olduğumuz siyah renkten çok uzak. Hormonlu karpuzlarda, siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülüyor. Ancak bu beyaz çekirdek tüyosu sadece normal karpuz için geçerli. Bunu beyaz çekirdekli karpuz cinsiyle karıştırmayın.

Tehlikeli olduğu söylenen bu hormon hangi meyvelerde kullanılıyor?

Resmi makamların desteğiyle çok kısa sürede geniş bir kullanım alanına kavuşan forchlorfenuron karpuz başla olmak üzere üzüm ve kivide kullanılıyor. ABD ve Çin bu hormonun kullanımında başı çeken ülkeler. Sağlık riski almak istemeyenlerin ithal besinlerden uzak durmasında fayda var.

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler