Cezaevlerindeki kapasite sorunu tartışılırken, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde bulunan açık cezaevi fabrika gibi çalışıyor. Bir taraftan çeşitli alanlarda imalat yapan cezaevi, bir taraftan boş alanları karpuz ekerek değerlendiriyor. Cezaevindeki hükümlülere kurs vermek amacıyla 30 dönümlük alanda karpuz ekiminin yapıldığı cezaevinde hükümlüler volta atma yerine meslek öğreniyor. Cezaevini çiftlik gibi işleten hükümlüler, 200 ton karpuz hasadı bekliyor.
Harran Ovası'ndaki Akçakale Açık Cezaevi’nin toprakları bereket fışkırıyor. 600 dönümlük alanda kurulan cezaevine, cezasının büyük bir kısmını kapalı cezaevinde tamamlayan iyi halli hükümlüler getiriliyor. Buraya gelen hükümlüler durmak bilmiyor. Cezaevindeki imkanları kullanan hükümlüler, fabrika işletircesine üretim yapıyor. Bir taraftan öğrencilere masa sandalye üreten hükümlüler, bir taraftan da modern tarımı öğreniyor.
Cezaevi yönetimi, Akçakale Tarım İlçe Müdürlüğü ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü katkısı ile cezaevi içinde 30 dönümlük alanda ektikleri karpuz ile hükümlülere karpuzculuk kursu veriyor. Hükümlüler, bir taraftan meslek öğrenirken, bir yandan hasattan aldıkları kâr ile ailelerinin geçimine katkı sunuyor. Doğal ortamda yetişen karpuz tarlasından beklenti yüksek. Kurs öğreticisi Ziraat Mühendisi Muhammet Zeki Karipçi, dönümden 7 ton hasat hedeflediklerini belirtti. Ziraat Mühendisi Karipçi, şöyle dedi:
“Karpuz ekimi ile başlayan kurs, hasada kadar devam edecek. Burada tüm işler hükümlü eliyle yürüyor, biz sadece danışmanlık eğitimi veriyoruz. Bu arkadaşlar buradan çıktıktan sonra rahat bir şekilde bu işi yapabilecek duruma geldiler. Verim olarak dönüm başına 7 ton verim bekliyoruz. Bunun yanında biber, domates ekimi de yapıldı. Enstitümüz bu tür kurslarda destek olacak.”
Hükümlülerin, cezaevinde yatmamaları gerektiğini ifade eden Kurs Hocası Mahmut Barış Demir, bütün çalışmaları bu yönde ilerlettiğini ifade etti. Bu anlamda cezaevinde çeşitli kurslar açtıklarını dile getiren Demir, hükümlülerin kendilerini birçok alanda yetiştirdiklerini ifade etti. Bu anlamda açılan kurslardan birinin de karpuzculuk kursu olduğunu aktaran Demir, “Hükümlülerimize yönelik karpuz yetiştiriciliği kursu açtık. Burası Harran Ovası, verimli topraklarıyla bilinen topraklardır. Burada hükümlülerimize karpuz nasıl yetiştirilir, nasıl daha iyi verim elde edilir şeklinde kurs açtık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve GAP Araştırma Enstitüsü ile birlikte açtığımız karpuz yetiştiriciliği kursuna 15 hükümlü katıldı. Kurs devam ediyor. Hükümlüler, bu işi öğrendi. Önümüzdeki günlerde hasat yapacağız, bundan hükümlülere de maddi destek sağlanacak.” diye konuştu.
İnfaz Koruma Başmemuru Fikri Aslan ise hükümlülerin çalışarak iyi zaman geçirdiğini söyledi. Açık cezaevlerinin ıslah evi olduğunu anımsatan Aslan, hükümlülerin verimli zaman geçirdiğini ifade etti. Birkaç gün sonra toplanacak olan karpuzlardan yaklaşık 200 ton verim elde edilmesi beklenirken, buradan elde edilecek gelirden mahkumlar da nasibini alacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz