HABER

Bu da kâtip destekli kredi vurgunu!

Ticari taksi plakası sahibi Hasan Akın’ın (59) başı şu sıralar, bankalardan peşi sıra gelen ‘ödeme emirleri’ ile dertte.

Bu da kâtip destekli kredi vurgunu!

Üstelik, Akın söz konusu kredilerin hiçbiri için başvuruda bulunmuş da değil. Bütün mesele sahibi olduğu taksi plakasına ait belgelerin rehin gösterilerek farklı bankalardan kredi kullanılması sonrası yaşanmaya başladı.

Başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanarak bankalardan kredi kullanımına en son ticari taksi plakaları dahil edildi. Özel bir bankanın ‘dolandırıldık’ şikâyeti sonrası başlatılan soruşturma sonrası, turizm pazarlama müdürü olarak çalıştığını söyleyen Tuncay Yıldız (32), Üsküdar Adliyesi’nde katip olarak çalışan Mikayil Günver (45) ve Levent Başak’ın (54) izine ulaşıldı.

10 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ Konu ile ilgili soruşturma tamamlandı ve üç sanık hakkında ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘resmi evrakta sahtecilik’ suçlaması ile 8 ile 10 yıl arasında değişen sürelerde hapis istemi ile dava açıldı. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşması 12 Eylül’de yapılacak. Her üç sanık da dosya kapsamında tutuklu yargılanıyor.

TÜM EVRAKLARI TEK TEK HAZIRLADI Dava dosyasında yer alan tahkikat raporu ve iddianameye göre, Tuncay Yıldız ilk olarak Hasan Akın’a ait ticari taksi plakasına ait evrakları elde etti. Sıra söz konusu evrakların birebir benzerlerini hazırlamaya geldi. Taksi plakasına ait vergi levhası, çalışma ruhsatı, araç muayene belgelerinin tamamı hazırlandı. En son sıra Hasan Akın’a ait nüfus cüzdanının sahtesini oluşturmaya geldi.

Hazırlanan sahte nüfus cüzdanına Mikayil Günver’in resmi yapıştırılarak bankaya gidildi. Ve 200 bin TL kredi başvurusu yapıldı. Araca ait evraklar bankaya sunuldu ve beklenmeye başlandı. Başvurudan dört gün sonra 12 Ağustos 2011’de bankadan arandı ve kredinin çıktığı gelip kredilerini alabilecekleri söylendi.

Tuncay Yıldız ve Mikayil Günver birlikte bankaya gitti ve Günver kısa süre içinde 200 bin TL krediyi el çantasına yerleştirip dışarıda araç içinde bekleyen Yıldız’a teslim etti.

GENEL MERKEZ UYARDI: DOLANDIRILDIK Krediyi veren banka kısa süre sonra genel merkezden gelen uyarı sonrası ‘dolandırıldığı’nı fark ederek savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Bilge Bozca geçtiğimiz 5 Mart’ta iddianamesini hazırlayarak mahkemeye sundu.

Üç sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması geçtiğimiz 13 Haziran’da görüldü. Sanık Mikail Günver duruşmada tüm suçlamaları kabul ederek, bankaya sunulan tüm evrakları Tuncay Yıldız’ın hazırladığını, kendisinin kredinin çekim işlemlerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Tuncay Yıldız ise savunmasında suçlamaları kabul etmedi.

“‘KREDİNİZ ÇIKTI’ DEDİLER ŞAKA SANDIM” Dosyada mağdur konumda olan Hasan Akın ise, “Ticari taksi plakama rehin konularak 200 bin TL kredi çekilmiş, ben bunu sonradan öğrendim. Beni bir bankadan aradılar kredinin çıktığını neden gelip almadığımı sordular. Ben önce şaka yapıyor zannettim. Benim kredi başvurum yok dedim. Daha sonra başka bir bankadan da beni aradılar. Onlara da kredi başvurum yok dedim. Bu olay nedeni ile zarara girdim” dedi.

TİCARİ TAKSİ EVRAKLARINA DİKKAT Vatandaşların, kimlik bilgilerini tanımadıkları kişilere açık bir şekilde sunmamaya dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Avukat Fırat Epözdemir, “Sahtecilik yoluyla bankalardan kredi kullanan kişiler sadece sahte nüfus cüzdanı değil başkaca resmi veya özel evraklarda da oynama yapmaktadırlar. Örneğin en sık karşılaşılan durumlardan biri de başkalarına ait ticari taksi evraklarında oynama yapılarak bankalardan yüksek meblağda ticari kredi çekiyorlar. Organize ve profesyonel bir suç örgütünün olduğu düşünüldüğünde bu durum ciddiye alınmalı” dedi.

DHA

En Çok Aranan Haberler