HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu da Kerkük'ün "olimpiyat köyü"

KERKÜK - Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Kerkük'ten çıkardığı yaklaşık 500 Kürt aile, ABD-Irak savaşı sonrasında Irak Kürdistan Demokratik Parti (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) tarafından Kerkük'ü Kürtleştirme politikası çerçevesinde 25 bin kişilik uluslararası (Sharja) Saddam Olimpiyat Stadyumu'na yerleştirildi. Suyu, elektriği olmayan stadyumda derme çatma ev yapan aileler, Talabani ve Barzani'den medet ummayınca, yeni kurulacak hükümetten yardım istedi.
Saddam Hüseyin döneminde Kuveyt, Bahram, Suudi Arabistan ve Suriye gibi Arap ülkelerin futbol takımlarının milli maç oynadığı stadyumda şimdileri tandır ve soba bacalarından dumanlar çıkıyor, kadınlar ekmek pişiriyor. Irak'ta Saddam Hüseyin iktidarı döneminde Baas rejimi tarafından zorla evlerinden çıkarılan Kürt aileler, ABD-Irak savaşından sonra Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) tarafından Kerkük'ü Kürtleştirme politikası çerçevesinde kente getirildi. Yaklaşık 500 Kürt aile Kerkük'ün 25 bin kişilik (Sharja) Saddam Olimpiyat Stadı'na, kalan bine yakın aile de olimpiyat stadı çevresinde çadırlara yerleştirildi. Seçimlerde Barzani ve Talabani Kürt ittifakı partisine oy kullanan Kürtler, şimdileri seslerini yükseltmeye başladı.

Yaklaşık 7 ay önce Kürt liderlerin "Geri dönün" çağrısı ile Kerkük'e geldiklerini belirten Nevzat Muhammed, "Bizi buraya getirdiler. Şimdi ne olacağımızı bilmiyoruz. Bugüne kadar bizi gelip soran olmadı. Nasıl yaşıyoruz, ne yapıyoruz? Kimse arayıp sormuyor. Çoğumuz işsiz kaldık. İnsan Hakları Komisyonu nerede? Bizi ziyaret bile etmiyorlar. En önemli olan problemimiz su, yol ve yakacak sorunumuzu halletsinler. Doğru dürüst başımızı koyacak bir ev yapsınlar" dedi.

Muhammed Emin isimli Kürt ise, 7 ay önce kendilerini olimpiyat stadına yerleştiren 2 Kürt partisine tepki göstererek, "Gelsinler şimdi bizi kurtarsınlar. Ya Bağdat hükümeti ya da Kürdistan hükümeti kurtuluş yolu bulsun bizim için. Kimse bugüne kadar halimizi sormadı" diye konuştu.

Kerkük'ün 25 bin kişilik stadyumuna yerleştirilen Kürtlerden Rahime Mevlüt ise, "Su ve elektrik yok. Hava çok soğuk. Yakacak bulamıyoruz. Talabani ve Barzani sorunumuza bir çare bulsun. Bizleri bir eve yerleştirsin" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler