Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyüne saman balyalarından yaptırılan Kerkenesi ve Şahmuratlı Köyü'nü Tanıtma, Güzelleştirme Derneği binası, eşekler ve ineklerin yemesini önlemek için tel örgüyle çevrildi.
Dernek yönetim kurulu üyesi Sabri Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında Kerkenes Dağı'nda arkeolojik kazılar yapmak amacıyla Sorgun'a gelen Arkeolog Geoffrey Summers'ın eşi mimar Françoise Summers'ın her yaz tatilinde geldiği Şahmuratlı köyünde organik yaşamı hayata geçirmek için çalışmalar yaptığını söyledi.
Bu kapsamda Mimar Summers'ın köylerde hayvanlara yem olarak hazırlanan saman balyalarından esinlenerek kışın sıcak yazın da soğuk bir ev tasarladığını anlatan Erciyas, "Tamamen saman balyalarından yapılan ve şu an Kerkenesi ve Şahmuratlı Köyü'nü Tanıtma, Güzelleştirme Derneği binası olarak kullanılan saman ev projesini hayata geçirdi" dedi.
Mimar Bora Topluoğlu, hasat sonrası saman balyalarını tarlalarda yakmak yerine yapı malzemesi olarak kullanarak köydeki vatandaşlarla yaklaşık bin balya ile 2005 yılında saman evi inşa etti. Bu ev, köylülerimizin de doğal, sağlıklı, ucuz ve kolay temin edilebilir olması nedeniyle ilgisini çekti" diye konuştu.
Sabri Erciyas, evin hiç bir alet ve ustalık gerektirmeden kurulduğunu, saman duvar ile yükselen evde balyaların arasında harç veya herhangi bir bağlayıcı unsur da kullanılmadığını kaydetti.
-Depremden etkilenmiyor-
Saman duvarlara kerpiç sıva atıldığını ve depremlerden etkilenmediğini vurgulayan Erciyas, "Dış duvarları hayvanlara yedirilen samanlarla yapıldı. Ortalarına çıtalar konuldu telin üzerinden sıvalar yapıldı. Evi ilk yaptığımızda herşey güzeldi. Ancak yağmur yağdığında sıvalar ortadan kalkınca inekler ve eşekler evi yemek için harekete geçti. Biz de betondan sıva attık ve binanın etrafını tel örgü ile çevirdik" ifadelerini kullandı.
Saman evin yazın serin kışın sıcak olduğunu anlatan Sabri Erciyas, şöyle dedi:
"Kışın bir soba yaktığımızda içerisi 10-12 saat sıcak duruyor. Isı yalıtımı çok güzel. Dernek binası olduğu için üyelerimiz kış yaz rahat rahat oturuyor. Yazın da serin oluyor. Sıcaktan etkilenmiyor. Yangına karşı dış cephesini sıvadık. Saman sıva tutmadığı için de tel çektik. Bu binayı 3 ayda bitirdik."
Binanın depreme oldukça dayanıklı olduğunu anlatan Erciyas, "Bina samandan yapıldığı için, depremde kırılacak çatlayacak bir yanı yok. Maliyeti de çok ucuz. O zaman saman balyası 1 lira idi. Sadece duvarları o zaman bin liraya yaptırdık. Dernek binamızda oturma odası, banyo, tuvalet ve mutfak var. Bir evde olması gereken her şey var" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz