Şanlıurfalı lise öğrencileri ‘akıllı ev’ projesi hazırladı. Lambadan kapıya, televizyondan klimaya kadar her şey telsiz komutuyla sesle açılıp kapanıyor.
Şanlıurfalı öğrenciler hayatı kolaylaştırmak için ‘akıllı ev’ projesi yaptı. Proje ile hiçbir yere dokunulmadan telsize gönderilen komut ile sisteme tanınan malzemeler açılıp kapatılabiliyor. Uygulamada lamba, kapı, klima ve televizyon gibi evde kullanılan temel malzemelerin bilgisayarla bağlantısı kuruluyor. Bilgisayara yüklenen program sayesinde söylenen ses komutları bilgisayarda programın arama çubuğuna yazılıyor ve bilgisayar komut verilen malzemeyi harekete geçiriyor. Eklenmek istenen bütün komutlar eklenebiliyor.
Televizyonun açılmasını isteyen ev sahibi telsizle, televizyonun açılması için ‘televizyon açıl’ komutu, klimanın açılması için ‘klima açıl’ komutunu gönderiyor. Aynı şekilde kapatılması istenen malzemenin kapanması için komut gönderilebiliyor. Bütün işlemler yapıldıktan sonra tek komutla bütün işlemler iptal edilebiliyor. ‘Genel durum bildir’ denildiğinde ise yapılan işlemler tek tek sıralanıyor. Dilsiz engelliler de bilgisayar üzerinden bütün işlemleri yürütebiliyor.
Şanlıurfa Endüstri Teknik Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Yasemin Katırcı, Nazlı Altunsoy ve Said Karabulut’un Ömer Faruk Çiriş danışmanlığında hazırladığı ‘akıllı ev’ projesi Harran Üniversitesi'nde düzenlenen Bilim Şenlikleri Fuarı'nda sergilendi. Binlerce kişinin gezdiği fuarda ‘akıllı ev’ projesi ilgi çekiyor. Öğrenciler ve danışman öğretmen sergiyi gezenlere tek tek projenin çalışma sistemini anlatıyor.
Öğrencilerden Nazlı Altunsoy, projedeki amaçlarının hayatı kolaylaştırmak olduğunu söyledi. Bedensel engellilerin bu proje ile rahatlayacağını anlatan Altunsoy, her şeyin bir ses komutu ile açılıp kapanmasının mümkün olduğunu aktardı.
Proje danışmanı Ömer Faruk Çiriş ise “Bu projenin maliyeti 2 bin lira civarında. Bir eve uygulanması durumunda ekstra ilave cihazlar, tesisat gerekir. Yazılımını falan da eklersek 7 -8 bin TL civarındadır. Biz bu projeye çok büyük önem ve emek verdik. Beklediğimiz sonuca ulaştık diyebilirim.” dedi. Yasemin Katırcı da bu projenin gelecek dönemlerde daha da önem kazanacağını ifade etti.
Öte yandan fuarda dikkat çeken başka projeler de vardı. Bilim Merkezi öğrencileri fuara yedek anahtar projesi ile katıldı. Kapı anahtarını evde unutanlar için hazırlanan projede kapıya gizli bir anahtar takılıyor. Şifre girildiğinde gizli anahtar çıkarılıp kullanılabiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz