YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu fakültenin bir bacası eksik

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Ziraat Fakültesi 10 ayrı bölüm çatısı altındaki tarımsal eğitim ve araştırma faaliyetleriyle...

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Ziraat Fakültesi 10 ayrı bölüm çatısı altındaki tarımsal eğitim ve araştırma faaliyetleriyle dikkat çekiyor.
1967’de Ankara Üniversitesine bağlı kurulup, 1973 yılında Ç.Ü.’ye geçen Ziraat Fakültesi 44 yıldır sürdürdüğü eğitimin yanında sahip olduğu çiftlik alanı ile “Çukurova’nın son ağası” diye tanımlanıyor. Derslik, laboratuvar, seminer salonu, atölye gibi birimlerin toplam alanı 30 bin metre kareyi aşan fakültede yaklaşık 8 bin 500 dekarlıak arazi Araştırma ve Uygulama Çiftliğine ayrılmış.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, çiftlik arazisinde 4 bin 280 dekarlık alanın 2 bin 680 dekarında buğday, nohut, arpa, fiğ, triticale gibi kuru tarla tarımının yapıldığını söyledi. Bin 600 dekarlık sahada ise mısır, yonca, ayçiçeği olmak üzere sulu tarla tarımının gerçekleştiğini ifade eden Küden, “Ayrıca bin 500 dekar turunçgil bahçesi, 40 dekar üzüm bağı, 635 dekar zeytinlik, 230 dekar ılıman iklim meyveleri, 76 dekar subtropik iklim meyveleri, 15 dekar enginar üretimi yapılmaktadır.” dedi.
Fakültenin hayvancılık şubesinde ağırlıklı olarak 550 adet büyükbaş, 300 koyun ve 600 keçi olmak üzere küçükbaş; 3 bin 500 kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin yapıldığını açıklayan Küden, burada ayrıca 250 kolonilik bir arıcılık tesisinin üretim yaptığını kaydetti.
Gıda Şubesinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ünitelerinden gelen sütlerin işlenerek pastörize süt, yoğurt, ayran, kaşar beyaz, tulum, keçi peyniri, tereyağ, dondurma, lor ve çökelek gibi işlenmiş besinlere dönüştürüldüğünü belirten Küden, şöyle devam etti: “Ayrıca işletmede yetiştirilen sebze ve meyvelerden siyah ve yeşil zeytin, zeytinyağı, salça üretilmektedir. Süt Bitkileri ve Fidancılık Şubesinde ise çeşitli iç ve dış mekan süs bitkileri, kesme çiçek, köklü gül ile fidan üretimi yapılmaktadır. Fakültemiz Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde öğrenciler uygulamalı eğitimlerini sürdürürken, üreticilerle tarım kuruluşlarının sorunlarının çözümünü hedefleyen tarımsal çalışmalar yürütülüyor. Çağdaş tarım tekniklerinin gereklerine ve özellikle fakültede gerçekleştirilen araştırma ve inceleme sonuçlarına göre çok çeşitli bitkisel ve hayvansal üretim etkinlikleri yapılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler