İddialar ise birbirini kovalıyor. Kayıp geminin esrarı bir türlü çözülemiyor. Çarpıcı bir iddiaya göre gemi "suç amaçlı olmayan ancak gizli bir yük taşıyordu".
98 metre boyundaki “Arctic Sea” adlı kargo gemisinin, 4 Ağustos'ta Cezayir'e ulaşması gerekiyordu.
1.3 milyon dolar değerindeki kereste yüküyle ortadan kaybolan gemiyle en son Fransa açıklarında temas kurulduğu bildirildi. Rusya'nın Kaliningrad bölgesinde onarımdan geçen gemi, daha sonra bir Finlandiya limanından kereste yükleyerek Cezayir'e yola çıktı.
RUS DONANMASI İZLİYORDU
Geminin, Rus donanması tarafından izlendiği ileri sürülürken, Moskova iddiayı yalanladı. Ancak Kremlin Sarayı, aramalara Rus donanmasının da katılması emri verdi.
GİZLİ BİR YÜK MÜ TAŞIYORDU
Rusya'nın, Sovfracht adlı denizcilik dergisinin yazı işleri müdürü Mihail Boytenko, geminin, sahiplerinin veya işletmecilerinin de bilmediği gizli bir yük taşıyor olabileceğini savundu.
Boytenko, Reuters'a yaptığı açıklamada, “Geminin, suç amaçlı olmayan ancak gizli nitelikte bir yük taşıdığını düşünüyorum. Bu yükün, bir başkasının eline geçmesini istemeyen üçüncü bir taraf, bu çok karmaşık operasyonu hazırladı” görüşünü savundu.
Geminin kaybolmasının nedeninin korsanlık olduğu görüşünü reddeden Boytenko, “Devlet müdahalesi kokusu geliyor” dedi.
GEMİYE SİLAHLI VE MASKELİ BİR GRUP ÇIKMIŞ
Londra merkezli International Maritime Industries Forum adlı gemi sanayicileri topluluğunun başkanı Jim Davis, “Avrupa'da bu türden bir olaya rastlanmamıştı” diye konuştu.
Malta Denizcilik Kurumu, geminin İsveç sularında yol aldığı sırada kendilerini “uyuşturucuyle mücadele polisi” olarak tanıtan silahlı ve maskeli bir grubun gemiye çıktığı bilgileri aldığını açıkladı.
İSVEÇ MAKAMLARI DA DEVREDE
Geminin 15 kişilik Rus mürettebatının yaşamından kaygı duyuluyor. Maltalı yetkililer, gemi personelinin dövüldüğünü, bağlandığını ve kimilerinin ağır yaralandıklarını belirtirken İsveç makamları, kendilerine bağlı hiçbir güvenlik gücünün böyle bir operasyona girişmediğini açıkladı. Saldırının 24 Temmuz'da, İsveç'in Oland Adası açıklarında düzenlendiği kaydedildi.
Bu kişilerin yaklaşık 12 saat sonra, gemiyi sürat tekneleriyle terkettikleri ileri sürüldü.
RUSLAR 28 TEMUZZDAN BERİ OKYANUSU TARIYOR
Bir TV kanalı, Rus firkateyni “Ladni”nin, Atlas Okyanusu'nda Cebelitarık Boğazı'na uzak olmayan bir noktada, kayıp gemiye benzer bir gemiyi izlemekte olduğuna dair haberler verirken, Rusya donanması da bu bilgileri yalanladı. Rusya donanmasının, 28 Temmuz'dan beri, Atlas Okyanusu'nda deniz yüzeyini tarayarak gemiyi aradığı bildirildi.
FİNLANDİYA: GEMİ KAÇIRILMIŞ OLABİLİR
Finlandiya firması Solchart'ın müdürü Viktor Matveyev, geminin büyük bir olasılıkla kaçırılmış olduğunu öne sürdü. Geminin Cebelitarık'ı geçerek Akdeniz'e girdiğine dair hiç bir iz bulunmuyor.
Gemiyle son teması, İsveç polisi 31 Temmuz'da kurdu. Gemi, Britanya ve Fransa arasındaki Dover Boğazı'na doğru yol alırken kurulan bu temas sırasında mürettebatla kısa bir konuşma yapıldı. Bir süre sonra geminin yerini gösteren elektronik sinyal söndü. Rus basını ise bu temastan sonra bir Portekiz devriye uçağının gemiyi okyanus sularında seyrederken tespit ettiğini, ancak bir temas kurmadığını ileri sürdü.
RUS GİZLİ SERVİSİ SIRRIN AYDINLATILMASI İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Rusya iç istihbarat servisi FSB de geminin kaybolmasıyla ilgili sırrın aydınlatılması çalışmalarına katılıyor. FSB ajanlarının, geminin sahibi olarak görülen Rus firması Solchart Arhangelsk'in ofislerinde araştırma yaptıkları bildirildi. Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, geminin bulunması için gerekli tüm önlemlerin alınması emri verdi. Rusya donanması da bunun üzerine, Atlas Okyanusu'ndaki tüm gemilerini arama çalışmalarına dahil etti. Bu gemiler arasında 3 çıkarma gemisi, 1 fırkateyn, 2 de nükleer güdümlü denizaltı bulunuyor. Rusya Savunma Bakanlığı, yörüngedeki uyduların da çalışmalara dahil edildiğini açıkladı.
Mürettebatın aile üyeleri de Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e bir mektup yazarak yardım istediler.
BİR BAŞKA İDDİAYA GÖRE GEMİ KAZA GEÇİRDİ
Finlandiya polisi ise arama çalışmalarına destek verdiğini belirtirken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, gelişmelerin izlendiğini ve gerektiğinde yardım sağlanacağını açıkladı.
Safety at Sea International adlı derginin yazı işleri müdürü Nick Blackmore, geminin özelliklerini taşıyan ve Türkiye'deki tersanelerde inşa edilen gemilerin kimi yapısal sorunları olduğunu savunarak, geminin bu sorunlar nedeniyle bir kazaya uğramış olabileceğini öne sürdü.