Ordu’da, el emeği yöresel ürünlerin satışını yapan Demet Sezgin, satılan ürünler ile insanların çocukluğunu hatırladığını söyledi.
El emeği olan yöresel ürünlerin satıldığı çarşıda, fındık depolarından, çalışan Karadeniz kadınına, fındık topla sepetlerinden tahta çocuk beşiklerinin maketine kadar birçok hediyelik eşyalar bulunuyor. Farklı tarz ve bütçeye göre hediyelik eşyaların bulunduğu pazarda, kullanılmayan eşyalar da süslenerek, farklı bir boyut kazandırılıyor.
Ürünlerin neredeyse tamamını kendilerinin yaptıklarını ve el yapımı ürünlerin yapımında, Ordu’nun en fazla geçim kaynağı olan fındığı baz aldıklarını belirten Sezgin, eski tarz ürünleri gören müşterilerin duygulanarak, adeta çocukluğuna gittiğine dikkat çekti. Demet Sezgin, “Burada en çok, Ordu’yu hatırlatan ürünler tercih ediliyor. Biz burada bazı ürünleri modernize ettik. Örneğin serendi, diğer bir adıyla fındık deposu. İnsanlar bu tarz ürünleri yani geçmişte büyüdüğü ürünlerin benzerlerini görünce duygulanıyor. Ürünlerimizin çoğunluğunda Ordu’nun en önemli geçim kaynağı olan fındığı baz aldık. Yöresel olarak, Boztepe ürünlerini de baz alıyoruz. Vatan özlemi çekenler, bu ürünleri gördüklerinde tercih ediyor” dedi.
“Yabancı turistler yöresel ürünleri satın almıyor”
Yabancı turistlerin ise el yapımı yöresel ürünlere çok fazla ilgi gösterdiklerini ancak satın almadıklarını aktaran Sezgin, “Onlar daha çok antika ürünler arıyorlar. Alanlar da yöresel çantalar ve heybelerden alıyor. Yabancı turistler Ordu’nun yöresel ürünlerini pek fazla satın almıyor” şeklinde konuştu.
“3 TL’den 50’TL’ye kadar hediyelik eşya”
Hediyelik eşya fiyatlarının 3 TL’den başladığına dikkat çeken Demet Sezgin, konuşmasını şöyle tamamladı:
“En pahalı ürünler 50 TL civarında satılıyor. Ortalama olarak 10-15 TL arasındaki ürünler tercih ediliyor. Zaten bu fiyat aralığında da çok fazla ürünümüz var. Hediyelik eşya alanlar genelde toplu alım yapıyor, biz de fiyatları olabildiğince düşük tutmaya çalışıyoruz.”