Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Bu İnanılmaz Şey Kaya Değil, Bir Böceğin Yuvası!

Dünyanın en iyi mühendisleri termitler nasıl canlılar? Özenle inşa ettikleri gizli şehirlerinde neler oluyor?

Bu İnanılmaz Şey Kaya Değil, Bir Böceğin Yuvası!

Beyaz karınca olarak bilinen termitlerin 3000 farklı türü bulunuyor ve çoğunluğu Afrika'da. Türkiye'de ise sadece üç türü var.

Beyaz karınca olarak anılsalar da termitler daha çok arılara benziyorlar. Arılar gibi koloniler halinde yaşıyorlar, kraliçeleri ve işçileri var.

Dünya üzerinde yaşayan termitlerin tümünün ağırlıkları toplamı, dünya üzerinde yaşayan tüm insanların ağırlıkları toplamından 10 kat fazla!

Özellikle tropik bölgelerde odunları ve diğer organik maddeleri yiyerek çevrelerine büyük zarar veriyorlar.

Gün ışığına dayanamayıp sadece geceleri dışarı çıkıyor olduklarından verdikleri zarar fark edildiğinde çok geç oluyor.

Odunla beslenen termit türlerinin dışkıları yüksek oranda şeker içerdiği için termit dışkısından alkol üretimi gerçekleştiriliyor.

İlerleyen yıllarda bu yöntemin mısır ve şeker kamışı temelli alkol üretiminin yerine geçebileceği söyleniyor.

Termitler gerçek bir protein deposu oldukları için maymunlar termit kulelerine çubuk batırıyor ve çubuğun etrafında bir öğünlük termit biriktiğinde hepsini yiyorlar.

Dünyanın en iyi mühendisleri olan termitler kör olmalarına rağmen besinlerini, tasarlayıp inşa ettikleri kocaman yapıların içinde çiftlik kurup yetiştiriyorlar.

Yuvaları incelendiğinde karmaşa içinde hareket ettikleri sanılsa da termitler kusursuz bir şehir düzeni ve sosyal düzene sahipler.

İlk bakışta bir çeşit kaya olduğunu düşünebileceğiniz bu yapılar aslında termitlerin gizli şehirleri ve yükseklikleri 4-5 metreyi buluyor.

Yapılar sürekli değişen iklim şartlarına uyum sağlayacak ve dışarıdan herhangi bir şeye ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanmış.

Kusursuz bir havalandırma sistemi, ihtiyaca göre düzenlenmiş bölümler (çocuk odaları, kuluçka odası, kraliçe odası vs.) ve tarım alanları termit kolonilerindeki düzenin parçalarından.

Milyonlarca termitin bir arada yaşadığı kolonilerde her birey kendine düşen görevi yerine getiriyor.

Koloni halinde yaşayan diğer canlılarda olduğu gibi termitler de savunma, iletişim, besin bulma gibi birçok alanda mükemmel bir dayanışma içindeler.

Termit kolonilerinde askerler, işçi termitler ve bir kraliçe bulunuyor.

Termit kraliçeleri günde 20-25 bin yumurta çıkarıyor. Ağırlıklarından dolayı hareket edemediklerinden etraflarındaki hizmetli termitler onlara bakıyor.

Gerektiğinde koloninin tüm üyeleri, kendi görevleri olmamasına rağmen diğer işlere yardımcı oluyorlar.

Bu dayanışma ve görev dağılımı sayesinde koloni içinde sayıları kimi zaman milyona ulaşsa da hiçbir sorun yaşamıyorlar.

En Çok Aranan Haberler