Askerin birliğine geri döndüğü ifade edilirken, askerin arkadaşları, emir aldığını ve olay üzerindeki sorumluluğun ateş açan askere yüklenmek istediklerini belirterek, askerin hayal kırıklığı içinde olduğunu söyledi. Sorgulanma sırasında İsrailli askerin emir aldığını söylediği belirtilirken, İsrailli yarbayın ise, Filistinli'nin vurulması konusundaki emir vermediğini söyleyerek, askerin ifadesini reddettiği belirtildi. Filistinli genci vuran askerin arkadaşları, askerin verilen emri uyguladığını söyleyerek, askerin herhangi bir disiplin sorunu olmadığını söyledi.
Askeri mahkemenin şu anda, davayı kapamadığı bildirilirken, soruşturma tamamlanınca mahkemenin İsrailli asker ve yarbay hakkında bir karara varacağı ifade edildi. Askerin gözaltına alınması sonrası İsrail Asker Savunma Kurulu, askeri mahkemeye başvurarak askerlerin salınmasını istemişti.
İsrail Asker Savunma Kurulu ayrıca olaydan iki hafta geçmesinin ardından vurulan şahsın durumunda ciddi bir şey olmadığını iddia etmiş, askeri mahkemede tavsiyeye uyarak İsrailli askerleri saldı. Sürdürülen soruşturmada yalan makinesinin de gelecek safhalarda kullanabileceği belirtilirken, İsrailli asker L. Ve Yarbay Omri'nin birliklerine dönmesi kararlaştırıldı.
İnsan hakları örgütü B'Tselem, bir İsrail askerinin gözaltındaki Filistinliyi plastik mermiyle kısa mesafeden vurmasının görüntülerini yayınlamıştı. Bir dakikayı aşan video kaydında, elleri ve gözleri bağlı Filistinli gence çok yakın mesafeden ateş edilmişti. B'Tselem'den yapılan açıklamada görüntünün Batı Şeria'nın Nil'in köyünde 7 Temmuz'daki gösteri sırasında çekildiği bildirilmişti.
Filistinli genç böyle vurulduGösteriye müdahale eden İsrail askerleri, 27 yaşındaki Eşref Ebu Rahmet'in ellerini ve gözlerini bağlamış, daha sonra da kauçuk kaplamalı çelik mermiyle 1,5 metre mesafeden vurulmuştu. Ayak parmağından vurulan Ebu Rahmet, askerî sağlık görevlilerinin tedavi etmesinin ardından serbest bırakılmıştı.
Nil'in köyündeki gösteri, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği duvarı protesto amacıyla düzenlenmişti. B'Tselem örgütü geçtiğimiz yıl Filistinlilere yüzden fazla kamera dağıtarak insan hakları ihlallerinin belgelenmesini sağlamıştı. Geçtiğimiz ay da B'Tselem kameralarına iki Yahudi yerleşimcinin bir grup Filistinli çobanı dövmesi yansımıştı. İsrail polisi bu kişileri yakalamıştı.
- B'TSELEM 19 YIL ÖNCE KURULDU
Kendisini 'İşgal Altındaki Topraklarda İsrail İnsan Hakları Enformasyon Merkezi' olarak tanımlayan B'Tselem, 1989 yılında bir grup akademisyen, gazeteci ve İsrail Parlamentosu Knesset üyesi tarafından kuruldu. Kuruluş, 'işgal altındaki bölgelerdeki' insan hakları ihlalleri hakkında bilgi ve belgelerle halk ve kanun yapıcıları bilgilendirme ve eğitme amaçlı çalışmalar yürütüyor. Bağımsız bir insan hakları örgütü olduğunu belirten B'Tselem, özellikle Avrupa ve ABD'deki çeşitli insan hakları savunucuları kişi ve kuruluşlardan maddi destek alıyor.