HABER

Bu kadar da olmaz! POS cihazlı dolandırıcılara dikkat

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Bankaların kredi kartlarında uygulamaya başladığı temassız ödeme kolaylığı hırsızların işine yaradı.

Pos cihazlı hırsızlar özellikle kalabalık toplu taşıma araçlarını tercih ederek vatandaşların kartlarından para çekiyor. Şeytanın bile aklına gelmeyecek bu yöntemle hırsızların her gün onlarca vatandaşı soyduğu tahmin ediliyor.

Dolandırıcılar 'artık bu kadarına da pes! dedirtecek yeni bir yöntem kullanmaya başladı. 21. yüzyıl dolandırıcıları teknolojinin her türlüsünden faydalanıyorlar. Kendilerine kurye süsü vererek toplu taşıma araçlarına Pos cihazlarıyla binen dolandırıcılar cüzdanlarında temassız kredi kartı taşıyanlardan 35 liraya kadar para çalabiliyorlar.

Bir elinde poşet bir elinde Pos cihazıyla kurye gibi davranan cepçiler, kalabalık araçları tercih ediyor. Çünkü temassız kredi kartının pos cihazına değmesi gerekiyor. Kalabalık araçta cebinde şişkinlik olan yolcuların yanından geçerken hırsızlığı gerçekleştiren dolandırıcılar vatandaşın cebine, çantasına elini sokmadan kaşla göz arasında 35 liraya kadar soygun gerçekleştirebiliyorlar.

Duruma şaşıp kalan vatandaşlar ise 'Şeytanın bile aklına gelmez' yorumu yaparken hırsızlık olaylarının hat safhada olduğunu ve artık korkutucu bir hayat yaşadıklarını ifade ettiler. Bir başka vatandaş ise özellikle yakın temasa dikkat etmelerinin gerekli olduğunu belirtti.

KREDİ KARTLARIYLA TEMASSIZ İŞLEM YAPILABİLİYOR MU?

Kredi kartlarından 35 TL'ye kadar temassız işlem yapılabiliyor. Bu işlemi de gerçekleştirmek için kredi kartınızı Pos cihazına yaklaştırmanız yetiyor. Çekim işlemi için ise kredi kartının Pos cihazına değmesi gerekiyor. Tabi kartınızın temassız işlem yapabilme özelliği yoksa o zaman korkmanıza gerek yok.

CÜZDAN KORUR MU?

Temassız kredi kartları yaydıkları manyetik alan sayesinde dokunmatik alışverişe imkan sağlıyorlar. Bu sebeple deri ya da farklı maddelerden yapılmış cüzdanlar sizi bu tip bir hırsızlığa karşı korumuyor.

PEKİ NASIL KORUNACAĞIZ?

Temassız bir kredi kartınız varsa, bu tip hırsızlıklara karşı etkili bir yöntem olarak cüzdanı üst bölgelerde taşımayı deneyebilirsiniz. Ya da cebinizde cüzdan olduğunu farkettirmeyecek başka bir şekilde de kartınızı muhafaza edebilirsiniz.

İkinci ve aslında en kesin korunma yöntemi ise istek halinde kullanıcılar bankalarıyla görüşerek kredi kartlarının bu özelliklerini kaldırabiliyor olması. Yani bu tip bir soygun yaşamak istemiyorsanız ve kredi kartının bu özelliğini de kullanmıyorsanız bankanızla görüşerek kartınızın bu ödeme özelliğini iptal ettirebilirsiniz.

BKM'DEN AÇIKLAMA

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), temassız kartlarla ilgili olası bir dolandırıcılık olayına ilişkin bugüne kadar kendilerine yapılmış herhangi bir dolandırıcılık bildiriminin bulunmadığını belirtti.

BKM'den yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz günlerde çeşitli yayın organlarında temassız kartlarla ilgili olası bir dolandırıcılık olayınailişkin haberlere yer verildiği belirtilerek, "BKM dolandırıcılık istatistiklerine göre bu konuyla ilgili bugüne kadar yapılmış herhangi bir dolandırıcılık bildirimibulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

Temassız kart teknolojisi ve güvenlik standartlarına göre, temassız özellikli bir kartla işlem yapılabilmesi için öncelikle ödeme kabul cihazının işlem yapmaya hazır hale getirilmesinin gerekli olduğu belirtilen açıklamada, ödeme işleminin gerçekleşmesi için temassız kartın, hazır cihaza 4 santimetreden daha yakın olması gerektiği ve daha uzak bir mesafeden işlem gerçekleştirilmesi bugünün işlem standartları gereği mümkün olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

"Temassız özellikli kart ve cihazlar ulusal ödeme şemalarının getirdiği ek güvenlik standartlarına tabidir. Ayrıca, ödeme kabul cihazları bankaların belirlediği risk kriterlerine uygun kişilere verilmektedir ve bankaların devamlı kayıt ve takibi altındadır.Temassız kartlara yönelik özel kontrollerin yanı sıra temassız özellikli kartların sınırlı ödeme limitleri mevcuttur.Ek olarak, son üç yıllık BKM'ye yapılan farklı dolandırıcılık bildirimleri dikkate alındığında, her 1 milyon temassız işlem için ortalama 140 adet, yani yüzde 0,014, oranında bir dolandırıcılık vakası bildirimi yapılmıştır. Bu rasyo, Türkiye'nin teknolojik altyapı ve yurt içi kuralları sayesinde yurt dışındaki benzer ödeme sistemleriyle karşılaştırıldığında en güvenli ülkelerden biri olduğunu göstermektedir."

- "Temassız ödemeler verimliliği artırıyor"

Temassız ödemelerin kart sahiplerine hız ve kolaylık sunduğu, kartın elden bırakılmamasına imkan sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azalttığı kaydedilen açıklamada, iş yerlerine artan verimlilik ve azalan operasyonel maliyetler başta olmak üzere bir çok fayda sağladığına işaret edildi.

Açıklamada, bu özellikleriyle temassız ödemelerin zaman kazandırdığı ve ülke ekonomisinde verimlilik artışı sağladığı ifade edildi.

Dünyada temassız ödeme kabul eden iş yeri sayısı son bir yılda yüzde 72 artarken, Türkiye'de temassız cihaz adedinin üç katına çıkarak 300 bin adedi bulduğu bilgisi verilen açıklamada, "Hızla kabul gören temassız teknolojisi ile bugün dünyada 4 milyon iş yerinde temassız işlem yapılıyor. Avrupa'da bugün kartlı işlemlerin yüzde 13'ü temassız gerçekleşiyor. Ülkeler bazında bakacak olursak; Çek Cumhuriyeti'nde kartlı ödemelerin yüzde 72'si , Polonya'da yüzde 55'i, Macaristan'da ise yüzde 40'ı temassız olarak gerçekleşiyor. Ödeme sistemlerinde lider olan Türkiye'de yüzde 1 olan bu oranı, Avrupa ortalama seviyesi olan yüzde 13'lere ulaştırmak en önemli hedefimiz" değerlendirmesi yapıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler