Avrupa Birliği’nin, özellikle de Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın İran ve Suriye konularında sıklıkla görüşüne başvurduğu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brüksel’in önemli bir davetini geri çevirdi.
Davutoğlu, aynı gün Fransa Senatosu’nda yapılacak Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili oturumu gerekçe göstererek 23 Aralık’taki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmama kararı aldı.
Davutoğlu’nun, AB dışişleri bakanlarının geçen yıl 1 Aralık’ta yaptıkları toplantıya katılması öngörülmüş ancak Rum Kesimi ile Yunanistan’ın vetoları ve aynı toplantıya davet edilen Arap Birliği Genel Sekreteri’nin sıcak bakmaması nedeniyle bu ziyaret gerçekleşmemişti. Bunun üzerine AB, Davutoğlu’nu 23 Ocak’ta yapılacak ve İran ile Suriye’nin önemli konu başlıklarını oluşturacağı toplantıya davet etti. Davete uzun süre net cevap vermeyen Davutoğlu, Ankara’da yapılan değerlendirmeler sonrasında toplantıya katılmama kararı aldı. Katılmama kararının görünen ve öne çıkan nedeni Fransa Senatosu’ndaki oturum olsa da AB dışişleri bakanlarının İran konusunda oldukça sert bir yaptırım kararı alma olasılığının bulunması ve Tahran ile nükleer programı konusundaki görüşmelerin yeniden başlatılmasını sağlamaya çalışan Türk diplomasisinin olası yaptırımların bir parçasıymış gibi görünmek istememesi de alınan ret kararının şekillenmesinde etkili oldu.
Bu toplantı için verilen ret kararı bundan sonraki benzer nitelikli toplantılar için yapılacak olası davetlere kapının kapatıldığı anlamına gelmiyor.