Yalova’ya Kimyasal depolama merkezi, Hollandalı firma VOPAK tarafından yapılması planlanıyor. Bürokratik izinler alındıktan sonra 26 bin metrekare üzerine 150 kimyasal depolama tankı yapılması hedefleniyor ve tanklarda 710 milyon metreküp kimyasal depolanacak. 2016 yılında faaliyete geçmesi planlanan yatırım bittiğinde toplam 300 milyon evro harcanmış olacak. Tesis bittiğinde ise Türkiye ile Avrupa arasında köprü olması planlanıyor. Tesisde herhangi bir üretim ya da kimyasal madde işlemesi yapılmayacak. Sadece depolama için kullanılacak. Kimyasal maddelerin taşınması için de genel de gemiler tercih edilecek ve bunun için 750 metre uzunluğunda iskele yapılacak. VOPAK, bu projesini yapabilmek için önce Yalova’ya bağlı Taşköprü Belediyesi’ne imar değişikliği için başvuruda bulundu. Ancak Beliye Meclis’i bu talebi uygun görmedi.
Vatan Gazetesi'nin haberlerine göre, seçimlere 3 gün kala 9 Haziran 2011 tarihinde Bayındırlık Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, söz konusu araziyi kimyasal depolama alanı ilan etti. Taşköprü Belediyesi’nde yapılan imar planı değişikliği askıya çıktı. 1 aylık askı süresinde ise sivil toplum örgütleri plan değişikliğine itiraz etti. İtiraz edenler arasında Bursa Şehir Plancıları Odası, Yalova Mimarlar Odası ve TMMOB İMO Odası bulundu. Yalova İMD Başkanı Mahmut Renkler, yapılması için ilk izni alan tesisin çok büyük tehlike yaratacağını söylüyor: “Yapılması planlanan tesisin hemen altından Kuzey Doğu Anodul Fayı geçiyor. Aynı tehlikeyi 17 Ağustos depreminde AKSA’da yaşadık.”
Kutman sattı
Söz konusu arazi elyaf fabrikasıydı. Daha sonra şirket iflas edince ortakları tarafından oluşan GY Elyaf Şirketi tarafından satın alındı.20 Kasım 2008 tarihinde şirketin hisseleri tekrar el değiştirdi. Yeni şirketin adı ise Vopak Terminal Marmara Depolama AŞ oldu. Şirket 31 Mayıs 2010 tarihinde sermayesini 51 milyon 674 bin TL’ye çıkardı.
Ak Partili vekil, ‘Bu yatırım sağlıklı değil’ diyor
Bu yatırım sağlıklı değil Yalova Ak Parti Milletvekili Temel Coşkun da yatırıma sıcak bakmayanlardan: “Bu projye kamuoyu hem hassisyet gösteriyor hem de tepkisini çekiyor. Deprem geçirmiş bir bölge olan Yalova’da böyle bir yatırımın sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Özellikle yeşili ile ön plana çıkan Yalova’da bu tür yatırımlara karşı insanlar hassas davranıyor. Bu hassasiyete saygı göstermek gerekiyor. Biz de konuyu dikkatli bir biçimde takip ediyoruz. Biliyorsunuz Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Konuyu yeni bakan Erdoğan Bayraktar ile paylaştım. Bana konuyu inceleyeceğini söyledi. Yanlızca bakanlık tarafından verilen izni, ‘bu iş bitti’ olarak algılamamak gerekir. Bürokratik izinlerden sadece bir tanesi bu.”