YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu Köprüler 700 Yıldır Ayakta Duruyor

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde bulunan ve ilçenin adını aldığı dere üzerinde 700 yıl önce kurulan 12 tarihi kemer köprü, geçirdiği birçok

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde bulunan ve ilçenin adını aldığı dere üzerinde 700 yıl önce kurulan 12 tarihi kemer köprü, geçirdiği birçok doğal afete rağmen ayakta duruyor.

Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde halkın imece usulüyle yaptığı kemer köprüler, tanıklık ettiği birçok doğal afete rağmen yıllara meydan okuyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve İç Anadolu'daki ticaretin Giresun Limanı'na aktarılması ve bölgenin fethinde Osmanlı askerlerince kullanılan kemer köprüler, Karayolları'nca onarılarak halkın kullanımına sunuluyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren Yağlıdere Kaymakamı Osman Aydoğan, ilçenin adını aldığı Yağlıdere üzerindeki 12 tarihi köprünün imece usulü ve halk desteğiyle Selçuklu ve Osmanlı ustaları tarafından yapıldığını söyledi.

Bölge arazisinin sarp kayalık olması ve dereyi aşmadaki zorluklar nedeniyle bu köprülerin yapıldığının düşünüldüğünü ifade eden Aydoğan, şöyle konuştu:

"Askeri sevkıyatlar ve Sivas üzerinden gelen tarım ürünlerinin Giresun Limanı'na aktarılıp ordunun levazımında kullanılmak üzere yapılmışlar. Tarihi İpek Yolu'ndaki derenin üzerine kurulmuş bu köprüler. Vatandaşın da ticaret faaliyetlerine büyük hizmetler etmiştir. Yaklaşık 700 yıldır ayakta duran bu köprüler, yakın tarihte Karayollarımız tarafından restore edilmiştir."

Kemer köprülerin bölgenin turizm ve tarihi açısından değerine işaret eden Aydoğan, köprülerin aynı zamanda yaylalara giden yollar üzerinde olduğunu belirtti.

Sahilden uzaklaştıkça köprülerin boylarının, derenin genişleyip daralmasına paralel olarak kısaldığını anlatan Aydoğan, "Ama kullanımı artıyor. Sahile en yakın ilk köprümüzün kullanımı daha aktif olmuş. Burası tamamen imece usulü bir hayrat. Bunlar bir mimar tarafından değil, Osmanlı ustaları ve halk tarafından yapılmış. Bu anlamda da ayrı bir özelliğe sahip" dedi.

-700 yıldır nice afetler gördü, yıkılmadı-

Aydoğan, bölgenin sarp kayalık ve dağınık bir arazi yapısı bulunduğunu, bu nedenle çok sık sel ve heyelan gibi doğal afetlerle karşılaştıklarını anımsatarak, şunları söyledi:

"Yeni yapıların afetlerde eski yapılara göre daha az dayanıklı olduğunu gördük. Bu köprüler 700 yıldır ayakta duruyor. Bu mimari yapılar günümüz mimarlarına ve mühendislerine örnek olması gereken çok önemli projeler. Bu köprülerin yapılış tarihi 1200'lü yılların sonudur. Burada ortalama olarak 10 yılda bir büyük bir afet yaşanır. Yani bunu köprünün yaşına vurduğunuzda oldukça fazla afet yapmış oluyor. Ama 700 yıldır bu köprü afetlere, yağmurlara, sellere, depremlere dayanmıştır. Halkın yaptığı bu köprüler her türlü afete rağmen 700 yıldır ayakta. İbret alınması ve gelip görülmesi gerekir."

Kemer köprülerin aynı zamanda medeniyet ve kültürlerin değişimlerinin de birer tarihi tanığı olduğunu vurgulayan Aydoğan, köprülerin bittiği noktada eski Pontus Devleti'nin sınırlarının başladığı bilgisini verdi.

Kaymakam Osman Aydoğan, bu bağlamda köprülerin Selçuklu ve Osmanlı medeniyetinin de birer parçası olduğuna dikkati çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler