12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren'in köylerini 'askeri alan' ilan etmesi nedeniyle 28 yıldır mağdur olan köylüler, darbecilere yargı yolunu açan Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasını sabırsızlıkla bekliyor.
[**
**](http://video.mynet.com/habervideo/12-Eylul-un-yasakli-koyune-giris-cikislar-kartla/496929/)
Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte Evren Paşa'ya dava açacak olan köylüler, paketin halkoylamasına sunulması durumunda da köylerinden fire çıkmayacağını düşünüyor.
Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye köyü Büyükkaraağaç mahallesi sakinleri, köylerinin Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı tarafından güvenlik gerekçesiyle boşaltılmak istenmesine karşı yıllardır mücadele veriyor.
Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara başvuran köylüler, konuyu son olarak TBMM gündemine taşıdı. Meclis Dilekçe Komisyonu'na yapılan başvuruda, TBMM'nin bir komisyon kurarak köyde inceleme yapması, böylece uğranılan haksızlığın daha iyi anlaşılacağı belirtildi.
Çok eski tarihe sahip olan köylerinin gecekondu ilan edildiğini ve 'işgalci' muamelesi gördüklerini savunan köylüler, başvuru dilekçesinde şu görüşleri ifade etti;
"1982 yılında Kenan Evren Paşa burada bulunan arazilerin tapulu olup olmadığını, evlerin eski veya yeni olduğunu hiç dikkate almadan (köy arazisini) Milli Savunma Bakanlığı'na teslim etmiş, bir de Bakanlar Kurulu kararı aldırtmıştır. Sayın büyüklerimiz, nasıl suç işleyen görevliler varsa, ki var. Burada da çıkar peşinde olan emekli komutanlar var. Bunların araştırılmasını istiyoruz."
Dilekçede, arazilerinin 'güvenlik' gerekçesiyle ellerinden alınmak istendiği; ancak bölgeye askeri tesis adı altında tatil köyleri yapıldığı da ileri sürüldü. TBMM Dilekçe Komisyonu, konuyla ilgili Milli Savunma ve Çevre Bakanlığı'ndan aldığı bilgilerden tatmin olmadı. Bunun üzerine Sayıştay'ın bölgede bir inceleme yapması, çalışmaların bu inceleme doğrultusunda devam etmesi kararlaştırıldı.
Muhtar Rahim Yıldırım, 30 yıldır kendi köylerinde işgalci muamelesi gördüklerini belirterek, "Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Köy olarak yekvücut haldeyiz ve referandumda anayasa paketini destekleyeceğiz." şeklinde konuştu.
Mustafa Yıldırım (34), Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'nın kara yoluyla köylerine 18 kilometre, 5 kilometre uzaklıklarında ise Özel Eğitim Merkez Komutanlığı'nın olduğunu kaydetti.
Yıldırım, "Askeriyle ilgili mağduriyetimiz burada deniz var; ama oltayla balık tutmamız dahi yasak. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Jandarma biz 26 Mart 2009 tarihinde son bir boşaltma kararı getirdiler. Bu ülkede askeriyenin buraya ihtiyacı varsa bu insanları da mağdur etmemesi lazım. Ya bu insanlara bir yer göstersinler, kolaylık sağlasınlar, ya da bizim bölgemizin yerini ayırsınlar." şeklinde konuştu.
Ali Rıza Akgün (84) ise, bu köyde doğup büyüdüğünü, üç amcası ve dedesinin Çanakkale'de şehit düştüğünü anlatarak, "Burada bizi 'işgalcisiniz, çıkın' diye zorluyorlar. Çok zorluk çekiyoruz o yasak, bu yasak, inşaat yapmak yasak. Gençlerimizi dışarıdan evlendiriyoruz. Bizim adetlerde ev yapmayınca kız verilmez. Burada onu yapamayınca dışarında evlendirmek mecburiyetinde kalıyoruz. Bize kimlik verdiler, giriş ve çıkışlarımızı bu şekilde sağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Cihan