Kaybolmaya yüz tutan oyunun canlandırılması amacıyla İskilip Kaymakamı Şuayip Gürsoy’un girişimleriyle alınan mangala takımları ilçedeki eğitim kurumlarına dağıtıldı. Kaymakam Şuayıp Gürsoy, çocukların zeka gelişimine büyük yarar sağlayacak olan mangala oyun takımından 100 adet alındığını ve okullara dağıtımının yapılmaya başlandığını söyledi. Mangalanın bir tür zeka oyunu olarak bilindiğini dile getiren Gürsoy, “Tarihi araştırmalar mangala oyununun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığına işaret ediyor. Mangala oyunu tarih boyunca zeka geliştirici bir oyun olarak oynanmıştır. 1554 yılında İstanbul’da temelleri atılmış olan bu oyunun, Avrupa’da görülmesi ise bizden 96 yıl sonra olmuştur. Türklerin bu oyunu tartışmadan, çok seviyeli bir şekilde oynadığı ve 5 yaşından itibaren de çocuklarına öğrettikleri görülmektedir. Bu oyun çocuklarımızda muhakeme, mukayese, tedbir, savunma, kurnazlık, uyanıklık, önceden görme, esneklik, direnme, sağgörü ve belleklerinin gelişmesine katkı sağlayan bir oyundur” dedi.
"AKILCI VE KAVGADAN UZAK"
Eğitimci Mahmut Özkoca ise, çocuklarımızın çağdaş ülkeler seviyesine ancak bilgilerini iyi kullanarak yükselebileceklerini belirterek “Sayın Kaymakamımızın girişimiyle alınan mangala oyunu, çocuklarımızın ruhsal gelişimleri yanında, akılcı, kavgadan uzak, araştıran, bilinçaltı isteklerinin gelişmesini ve hayal gücünü tetikleyen bir oyun türüdür. Kaymakamımızın eğitim-öğretimine destek olması yanında çocuklarımıza bu tür gereçler temin etmesi biz öğretmenler açısından da memnuniyetle karşılanmaktadır. Bizler fahri olarak bu oyunun yaygınlaşması için gayret edeceğiz” diye konuştu.
Mangalanın okullarda yaygınlaşması ve çocuklara öğretilmesi konusunda Sakarya İlkokulu öğretmenleri Mahmut Özkoca, Ayfer Hazır ve Hakan Bayrak’ın çalışmalar yapacağı, önümüzdeki günlerde de okullararası turnuva yapılması planlanıyor.
(İHA)