Bir döneme damgasını vuran Finlandiyalı teknoloji üreticisi Nokia'nın efsane cep telefonları arasında yer alan Nokia 8210, bugünlerde hala tercih ediliyor. Pek çok özelliğe sahip akıllı telefonların bulunduğu günümüzde hala Nokia 8210'un popüler olmasının nedenlerinden biri sağlamlığı olsa da, bir başka özelliği onu özellikle öne çıkarıyor. İşte Nokia 8210'un tercih edilmesinin ardındaki sebep...
Geçtiğimiz aylarda İngiltere'deki uyuşturucu satıcılarının polise yakalanmamak için yeni nesil telefonları kullanmadıkları ortaya çıkmıştı. Uyuşturucu satıcılarının en fazla tercih ettiği modellerin başında ise Nokia 8210 geldiği belirtilmişti. Ancak bu olayın yalnızca İngiltere'de olmadığı ortaya çıktı. Kanada ve başka bir çok ülkede uyuşturucu satıcıları Nokia 8210 ve benzeri telefonları tercih ediyor. Bunun nedeni ise Nokia tarafından 1999 yılında piyasaya sürülen Nokia 8210'da GPS özelliği bulunmuyor. GPS'in bulunmaması ise uyuşturucu satıcılarının güvenlik güçlerine yakalanmasının önüne geçiyor.
WiFi ve Bluetooth gibi artık her telefonda yer alan teknolojileri de bünyesinde barındırmayan Nokia 8210'la ilgili konuşan bir telefon satıcısı, ikinci elde Nokia 8210'un kapış kapış sattığını ve son günlerde cihazın popülerleşmesine anlam veremediğini belirtti.
NOKİA 8210'UN ÖZELLİKLERİ
Günümüz akıllı telefonlarından oldukça farklı olan Nokia 8210'da lityum iyon batarya bulunuyor. Çok yönlü arama sistemi, sağlam tuş takımı GSM 600, 900 ve 1800 operatörleri Nokia 8210'un özellikleri arasında yer alıyor. SIM kart bölmesi bulunan Nokia 8210'un en önemli özelliklerinden biri de 'Snake' gibi oyunların telefonda yer alması.
GPS NEDİR?
GPS (Global Positioning System yani Küresel Konumlama Sistemi), Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir. Düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar. Küresel ölçekte çalışır bu tür sistemlerin öncülüdür. Bu sistem, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'na ait, yörüngelerinde sürekli olarak ilerleyen uydulardan oluşur. Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen sistem, bir GPS alıcısı ile kullanılacak şekilde herkes tarafından erişilebilirdir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.