E. Büyükelçi-Bakan İlter TÜRKMEN,E. Bakan-Vali Kutlu AKTAŞ,E. Oramiral Salim DERVİŞOĞLU,E. Orgeneral Oktar ATAMAN,E. Koramiral Sabahattin ERGİN,Onursal Yargıtay Başkanı Prof.Dr. Sami SELÇUK, E. Büyükelçi Sönmez KÖKSAL,E. Büyükelçi Özdem SANBERK ve Prof. Dr. Nur VERGİN gibi isimleri bünyesinde bulunduran Bilge Adamlar Stratejik Araştırma Merkezi tarafından yapılan anket çalışması Kürt açılımı konusundaki tartışmaları alevlendirecek gibi gözüküyor.
'Güneydoğu Sorunun Sosyolojik Analizi' başlığıyla yayınlanan araştırmaya göre "T. C.vatandaşı olmaktan gurur duyuyorum" diyenlerin oranı %81, Türklerle "Kürtlerin/Zazalar/Arapların ortak bir geleceği vardır" diyenlerin oranı ise %76,80 olurken; Bölge insanının sadece % 26,34'ü "Abdullah Öcalan Kürt halkının önderi (lideri)’dir" dedi.
[**
**](http://docdown.mynet.com/guneydoguraporu.zip)
Raporun öneriler kısmında ise şu görüşlere yer verildi:
- Bölgeye dönük geliştirilecek strateji, PKK’nın bitirilmesine göre değil, Kürt meselesinin çözümüne odaklanmış geniş bir perspektifle kurgulanmalıdır.
- Bölge illerindeki sosyal içerikli yardımlar, başvuran kişilerden ziyade gerçekten muhtaç olan kişilere yapılmalıdır. Bu maksatla kapsamlı araştırmalarla her ilde vatandaşın sosyoekonomik durumunu ayrıntılarıyla içeren bir veri tabanı oluşturulmalıdır.
- Ortamın normalleşebilmesi için terörle mücadele aralıksız olarak sürdürülmelidir. Yeni bir güvenlik yapılanmasıyla TSK’nın terörle mücadeleden daha fazla yıpranması önlenmeli, polis ve jandarma unsurlarından oluşturulacak özel görev kuvvetleri devreye sokulmalıdır.
-Yüksek ayrımcılık algısı ile birlikte, etnik temelli ayrılıkçı eğilimlerin Alevi mezhebine mensup bireyler arasında diğer mezhepler göre daha fazla öne çıktığı değerlendirildiğinde, Devletin bu mezhepten insanlara yaklaşımı da sorgulanmalı, mevcut ve tarihsel sorunlar uzlaştırıcı bir zeminde masaya yatırılarak, bu kitlenin devletle barışıklığı ve kucaklaşması sağlanmalı ve bu konuda yürütülen mevcut çalışmalar geliştirilerek devam ettirilmelidir.